Дали сте слушнале за музикотерапија? И кој може да има корист?

Објавено на 9 декември, 2022 во 14:19

Иако е вкоренета во античките цивилизации и се наоѓа во секоја култура, музиката често не е препознаена како централна за велнес и терапевтски услуги. Професионалната работа на музикотерапевтите сведочи за исцелителната моќ на музиката.

Музикотерапијата е докажано безбеден и ефикасен третман кога е обезбедена од обучени професионалци и може да биде дел од успешна програма за третман на лица со нарушено ментално здравје.

Што е музикотерапија?

Музикотерапијата е „востановена здравствена професија во која музиката се користи во терапевтски однос за да одговори на физичките, емоционалните, когнитивните и социјалните потреби на поединците“.

Почнувајќи со проценка, квалификуван музикотерапевт развива план за лекување, вклучувајќи различни активности засновани на музика за да одговори на потребите и желбите на клиентите за третман. Преку овој процес, клиентите можат да ги подобрат депресивните симптоми, да го зголемат емоционалното изразување, да развијат позитивни односи, да се справат со осаменоста, тагата и загубата – и да го подобрат нивниот севкупен квалитет на живот. Музикотерапијата, исто така, обезбедува начини за комуникација што може да им биде од помош на оние на кои им е тешко да се изразат со зборови.

Следниве активности служат како интервенции за решавање: слушање музика, музичка рекреација, импровизација, пишување песни, музички игри и лекции.

Зошто музикотерапија?

Музикотерапијата може да им помогне на луѓето во многу области од животот: регулирање на емоциите и расположението, психолошка стабилност, физичко здравје, духовност, когнитивно одржување/развој и социјални придобивки. Други придобивки од музикотерапијата се: намалување на крвниот притисок, подобрување на меморијата, подобрување на комуникациските и социјалните вештини, поттикнување на саморефлексија, намалување на мускулната тензија, развивање на здрави вештини за справување со вашите мисли и емоции, зголемување на мотивацијата и управување со болката.

Музичката терапија се нуди и во индивидуални и во групни формати во однесувањето на здравјето на децата и адолесцентите, како и кај возрасните. Музикотерапијата покажува ефикасност за клиенти кои живеат со спектар на шизофренија и други психотични нарушувања, биполарни и сродни нарушувања, депресивни растројства, анксиозни нарушувања, нарушувања поврзани со супстанции, нарушувања поврзани со траума и стресори, нарушувања, растројства на личноста и многу повеќе.

Кој може да има корист?

Музичката терапија се нуди и во индивидуални и во групни формати во однесувањето на здравјето на децата и адолесцентите, како и кај возрасните. Музикотерапијата е ефикасна за клиенти кои живеат со спектар на шизофренија и други психотични нарушувања, биполарни и сродни нарушувања, депресивни растројства, анксиозни нарушувања, нарушувања поврзани со супстанции, нарушувања поврзани со траума и стресори, нарушувања, растројства на личноста и многу повеќе. Поради незаканувачката природа на музиката, децата често реагираат добро на музичките интервенции и уживаат во овој модел на третман. Кога е водена од клинички музикотерапевт, музиката може да им помогне на децата и адолесцентите.

Кога треба да се бараат услуги за музикотерапија?

За барање музикотерапија важат истите правила како и секоја друга услуга за ментално здравје. Кога симптомите значително го нарушуваат вашиот секојдневен живот, вашата способност да одите или да бидете продуктивни на работа или училиште или се мешаат во вашите односи, музикотерапијата може да биде добар третман. Ако чувствувате симптоми на депресија, проблеми со емоционалното изразување, ви треба помош да се справите со осаменоста, тагата и загубата, тогаш треба да размислите за музикотерапија. Ако се чувствувате преоптоварени или чувствувате тага, живеете со злоупотреба на супстанции и/или зависност, сте доживеале трауматски настан, музичката терапија би била добра насока за решавање на овие грижи.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.