Се уриваат планините на Алјаска, можно предизвикување на цунами со далекусежни последици

Објавено на 20 октомври, 2020 во 22:06

ljaska1

20.11.2020

Новите истражувања покажуваат дека планините на Алјаска полека се рушат, бидејќи мразот што ги држи се топи побрзо, што се заканува да создаде огромни цунами кои можат да однесат голем број животи и дополнително да го загрозат екосистемот.

Научниците предупредуваат дека населените места и големите туристички атракции се во голема опасност.

Една од областите што најмногу ги загрижуваат експертите е падината Бејор Арма Фјорд на Алјаска, која гледа на популарна рута за крстарење.
Одронот на Бери Арм настана на почетокот на минатиот век, топењето се забрза пред десет години и беше откриено оваа година со помош на сателитски фотографии. Доколку мразот се лизне во морето, тоа може да создаде бранови кои ќе достигнат стотици метри во висина и целосно да ја преплават туристичката дестинација на градот Витира.

Aljaska2

На почетокот на оваа година, 14 геолози предупредија дека е „многу можно“ ова сценарио да се случи во следната година и „веројатно“ да се случи во следните 20 години.

На пример, во 2015 година, слично свлечиште создаде цунами што уништи шуми на падините на сојузничкиот Тан Фјорд. Покрај тоа, во текот на изминатиот век, 10 од вкупно 14 регистрирани цунами се случиле во замрзнати планински области.

Експертите сметаат дека инсталацијата на сензори кои укажуваат на забрзување на движењето на мразот е најдобриот начин за решавање на опасноста. На овој начин, тие би можеле навремено да го евакуираат градот и да ги евакуираат жителите.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.