Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Racinovisemejstvoto fin

На првиот ден од одржувањето на 56 „Рацинови средби“ свежо цвеќе беше положено и пред спомениците на Кочо Рацин во центарот на градот и во дворот на велешката гимназија која го носи името на великанот. Пред споменикот во дворот на гимназијата се обрати Соња Стојменска Елзесер, претседателка на Друштвото на писатели.

Racinovicentar fin

RacinovipretsedatelkanaDPM

Стојменска Елзесер побара споменот за стихот на Рацин да се чува, негува и да се пренесува на идните поколенија затоа што ликот и делото на поетот се дел од вистина во која освен што тој е поет, писател на есеи, истражувач на Богомилите и на филозофијата на Хегел додека со своите раце создавал грнчарски производи, работел тешка физичка работа и ги испеа тмурните стихови што го предизвикаа силно светнатиот ден.

Претседателка на Друштвото на писатели побара од велешани да не дозволат сенка да падне врз името и делото на Кочо Рацин.

Racinovi odborotilaureatite

Пред официјалното прогласување за отворени на 56 „Рацинови средби“ во фоајето на велешки театар беше отворена изложбата „ Споменот на Рацин низ времето“подготвена од Народниот музеј во Велес кој располага со книги и фотографии од почетокот на одржувањето на поетските средби.

RacinoviRade Siljan

Racinovikniga

Исто така се одржа и промоцијата на книгата „ Бели мугри на словенски јазици“ на писателот Раде Силјан. Неа ја промовираше проф. д-р Кристина Николовска.

 

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

E baner

Најново

 
   
   
   
   

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/10/2019 година.

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/10/2019 година.