Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Со стихови нанижани едни по други во кои со голема љубов раскажува за ссвојот роден крај, поетесата Соња Теировска Ѓурчак , пред велешката публика ја промовираше својата најнова стихозбирка „Поетска плетенка“. Иако четириесет и три години живее во Германија, Ѓурчак со невидена леснотија раскажува за својата младост, природата и љубовта, вели промоторот на стихозбирката Божидар Јовиќ.

„Во збирката се раскажуваат и многу роднокрајни загонетки како камен темелник на својата древна традиција , на своето постоење, на своето живеење. Јас се радувам што една таква збирка се создава на овој простор од една поетеса која ѓивее во друга земја. Тоа е благодет да се создаде за својата татковина. И не само што е естетско туку е и етичко воспитно четиво за младите генерации“, рече Јовиќ.

„Мотивот да ја напишам стихозбирката е едноставно љубов во животот и таа љубов мора да се пренесе на една бела хартија да остане и да биде запечатена со љубов. Некои песни многу брзо одат и многу сум задоволна, тоа се секунди и мисли кои летаат низ главата и брзо морам да ги запишам. Четириесет и три години живеам во Германија , но исто толку време се чувствувам како да сум нон стоп во Македонија. Со мислите сум секогаш овде“, рече Ѓурчак.

По стихозбирките „Солза и љубов“ и „Афоризми, љубов, живот и среќа“, ова е трета стихозбирка на поетесата Соња Теировска Ѓурчак./Д.С

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

           

Општина Велес ја информира јавноста дека, првото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 07 јуни (недела) 2020 год. во периодот од 05.00 до 06. 30 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 08 јуни (понеделник) 2020 год.

Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

 
   
   
   
   

Најново