Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Поголема афирмација и промоцијата на поезијата како род што во последно време е се помалку застапен не само на сцените, на сценскоизведбените уметности туку и воопшто во јавноста го поттикна велешки театар еднаш месечно да организира вечер на поезијата на роднокрајни поети. 

- Сметаме дека тоа ќе биде нашиот придонес кон поетскиот збор, особено кон поезијата и сатирата кои потекнуваат од нашиот роден град Велес. Циклусот ќе започне во среда, на 22 ноември, со вечер посветена на поезијата на академик Катица Ќулафкова кога избор од поезијата ќе читаат актерите Слободанка Чичевска, Младен Крстевски и Васил Зафирчев, рече уметничкиот директор на театар „Јордан ХК Џинот Васил Зафирчев.

Станува збор за идеја на директорот на театарот Младен Крстевски.

- Одлучивме овој месец вечерта да и ја посветиме на академик Катица Ќулафкова со што всушност и освојуваме нов дел од просторот на театарската зграда во која на големата и малата сцена се играат театарските претстави додека во фоајето ќе се слуша поезија на роднокрајни велешки поети. Немаме друга цел освен освен целосна отвореност на велешкиот театар за љубителите на уметноста. Веќе наредниот месец, значи во декември, ќе ја организираме вечерта со поезијата на Ристо Јачев додека во месец јануари, вгодина, ќе се одржи вечер со поезијата на Павлина Климкар Меанџиева. Оваа уметничка целина треба да понуди микс од помлади и повозрасни поети па така нареден ќе треба да биде поетот Игор Крајчев кому исто така ќе му посветиме една вечер. Да не ги заборавам Македонка Јанчевска потоа починатиот Тихо Најдовски и други, рече Крстевски.

Вечерта со поезијата на академик Катица Ќулафкова во велешки Театар ќе започне во 20 часот и на неа лично ќе присуствува авторката. За љубителите на поезијата влезот е слободен/У.Ј

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново

 
   
   
   
   

rontis

 

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик ќе се смета за предност
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2018 година .

 

rontis

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Mагационер

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство
  • Познавање на англиски јазик, Возачка дозвола „В“ - категорија

  и поседување на сертификат за управување со виљушкар ќе се смета за предност

  • Вработувањето е на определено време, со можност за трансформација на неопределено време.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса:                              ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Магационер, најдоцна до 30/11/2018 година.

 

rontis

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија – Велес

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2018 година.