Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Promocijanakniga1

Во Рациновиот сокак и пред влезната порта на спомен куќата на Коста Солев Рацин,на 15 јуни годинава, беше промовирана книгата „Влогот на Конески во Рацин“ од проф. д-р Вера Стојческа Антиќ. Пред присутните почитувачи на творештвото на поетот, скоро сите учесници и гости на 55 Рацинови средби, книгата ја промовираше проф. д-р Васил Тоциновски.

Promocijanakniga Tocinovski

- Кај човекот во неговиот живот единствена мера е работата. Низ седумте текстови што ви ги нуди авторката со пропратниот избор на текстови на Кочо Рацин, создава една хомогена целина за да ни открие дека постојат личности за кои треба да чекаме и се раѓаат еднаш во едно столетие. Таква личност е Кочо Рацин. Блаже Конески вложувајќи дел од себе си во личноста и делото на Кочо Рацин исто така ја има димензијата на мудроста“, рече Тоциновски.

Kniganaslovna fin

Тој упати благодарност до издавачката куќа „Македонска реч“ која ја издаде книгата на проф. д-р Вера Стојческа Антиќ во 300 примероци.

Promocijanakniga2

- Проучувајќи го Блаже Конески, јас сватив тека тој има неверојатна почит кон Коста Рацин. Тој му посветил 23 труда на Рацин од 1945 година се до неговата смрт, Рацин му беше почесна фигура, рече проф. д-р Стојческа Антиќ.

Kukatana Racin fin

Книгата „Влогот на Конески во Рацин“ од проф. д-р Вера Стојческа Антиќ е испечатена со финансиска поддршка на Градоначалникот и Советот на Општина Велес.

Promocijanakniga7

По промоцијата присутните, меѓу нив и Амбасадорката на Република Хрватска во Република Македонија Данијела Баришиќ како и претседатели на неколку македонски здруженија надвор од Македонија, ја посетија родната куќа на поетот./У.Ј

Promocijanakniga3

Promocijanakniga4

Promocijanakniga5

Promocijanakniga6

 

 

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Општина Велес ја известува јавноста дека, започнувајќи од понеделник, 24 февруари 2020 година, Друштвото за производство, промет и услуги „Стентон Градба” ДОО с. Долно Оризари – Битола, врз основа на склучен Договор со Јавно претпријатие за државни патишта, ќе започне со изведба на градежни активности на местото викано „Цуцка”, во близина на манастирите Св. Ана и Св Димитрија.

За време на градежните работи за санација на свлечиштето (одронот) на регионалниот пат Велес – Градско (транзитен дел низ Велес), сообраќајот ќе биде времено изменет.

Општина Велес апелира до учесниците во сообраќајот, како и до сите жители кои гравитираат кон овој дел од градот, за внимателно управување со моторните возила и движење на пешаците и почитување на поставената вертикална сигнализација (сообраќајни знаци и дополнителни информативни табли).

Со почит,

Општина Велес

Rontis oglas 2

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет во Велес има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство ( предност имаат кандидати со работно искуство со машини )

Локација : Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  hrmk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 06/03/2020 година .

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет во Велес има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство ( предност имаат кандидати со работно искуство со машини )

Локација : Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  hrmk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 25/02/2020 година .

 
   
   
   
   

Најново