Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

vezbasvetinikole1

Граѓаните на Свети Николе денеска имаа ретка можност да видат возила, вооружување и опрема која се употребува на заедничката воена вежба „Одлучен удар 19″ во која учествуваат околу 2.700 војници на АРМ и армиите на САД, Литванија, Албанија, Бугарија и Црна Гора.

vezbasvetinikole4

gradonacalnikpozdravuvanje fin

Презентацијата на воени возила, вооружување и опрема се одржа на градскиот стадион во Свети Николе, попладнево со почеток во 18:00 часот. Светиниколци имаа можност преку директна комуникација поблиску да се запознаат со опремата, постапките и процедурите кои ги извршуваат припадниците на армиите учеснички на оваа досега најголема воена вежба во државата.

vezbasvetiikole7helikopter

vezbasvetinikole6helikopter

По презентацијата се одржа и фудбалски натпревар помеѓу екипа на Општина Свети Николе и екипа од припадниците на армиите кои учествуваат на вежбата. За време на настанот над стадионот беше реализиран прелет од армиски хеликоптери МИ-18 и УХ-60.

vezbasvetinikole9sport

gradonacalniksport2

Вежбата „Одличен удар 19“ над еден месец ќе се изведува на армискиот полигон „Криволак” со цел зајакнување на стандардните оперативни процедури на единиците од составот на армијата, подобрување на интероперабилноста и унапредување на заемното разбирање и доверба и зајакнување на меѓусебната соработка./У.Ј

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

E baner

Најново