Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dijabet naslovna

Собранието на Сојузот на здруженија на дијабетичари на Македонија (СЗДМ), го одржа редовното годишно собрание, на кое учествуваа и членови на Здружението на граѓани Дијабетес „Шекерче Лолипоп“ од Велес . Собранието ги разгледа и усвои Годишнините извештаи од реализирани активности како и Финансискиот извештај за 2019 година.

Воедно се усвоени генерални вредности за работа во СЗДМ кои преставуваат транспарентно и отчетно, емпатичко и солидарно делување за поквалитетен живот на лицата со дијабетес.

СЗДМ не ја прифаќа ароганцијата кон Дијабетесот, затоа неазвисно и непристрасно делува за унапредување на квалитетот на животот на дијабетичарите.

Dijabet Dime

На годишното собрание, за нов претседател на СЗДМ беше избран Димче Велев и беа утврдени главните програмски насоки како што се едукација и мотивација за превенција од дијабетес, за унапредување на здравствените сервиси, пред се за децата и младите, за менаџирање со дијабетесот итн.

Програмските насоки членовите на Сојузот на здруженија на дијабетичари на Македонија ги донесоа во очекување да биде усвоена Националната Програма за дијабетес на РСМ за 2020- 2030 цел да се вклучат сите релевантни страни кои се стремат кон намалување на инвазивноста на дијабетесот./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

АПЕЛ ЗА ПОМОШ НА СЕМЕЈСТВОТО МАНЕВИ

На 20 декември 2019 година во пожарот што изби во комплексот Варналиите, во Велес, на улица: „Јован Наумов Алабакот“ целосно е оштетена и куќата со реден број 10 на семејството Маневи во која живееја Љубица и Бојан. Огнот ги пеплоса покуќнината, мебел, технички апарати и гардероба. Тие немаат каде да живеат. Засега се згрижени кај роднини. На Љубица и Бојан им е потребна граѓанската помош и поддршка. Граѓани, да му покажеме на ова семејство, дека не е само во загубата на имотот. 

Пред и за време на новогодишните и божикни празници, секој од Вас колку што може нека донира на сметка 210-5016284563-22, депонент НЛБ Тутунска Банка АД Скопје. Сопственик на сметката е Манева Љубица со живеалиште на ул. Јован Наумов Алабакот број 10 во Велес. Број на повикување за физички лица е 289, за правни лицае 262, со назнака донација.

За добронамерните граѓани надвор од Македонија уплатите можат да се вршат на IBAN Code MK7210501628456322, SWIFT TUTNMK22.

 
   
   
   
   

Најново