Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Kolska1

16.10.2020

Репарирање и поправка на вкупно 100 вагони на Македонски железници треба до месец март да поминат низ рацете на вкупно 95 работници во Фабриката за шински возила „Колска“ во Велес. Договорот е склучен со „МЖ “- транспорт и гарантира дека работниците ќе земаат плата, ќе се плаќа здравствено и пензиско осигурување. Но, исплатите на платите во фабриката иако сега се редовни сепак не се исплаќаат за тековниот туку со задоцнување од 3,5 месеци. Работниците, мајстори – занаетчии се над 55 годишна возраст.

Во „Колска“ нема помлад работник. Фабриката што најмалку деценија ипол има сериозни проблеми со дефинирање на статусот е државна ама како да не е бидејќи не добива пари од буџетот на државата туку наплаќа по извршена работа од националното железничарско јавно претпријатие. Така се зависи од потребата на „МЖ“ - транспорт или „МЖ“ - инфраструктура. Второво наместо да ги ангажира вработените во „Колска“ работи со странска фирма, за услуги кои ги даваат и вработените во велешката фабрика за шински возила.

-Работа имаме и работиме. Епидемијата на коронавирус не погоди и неповолно се одрази како и кај големите фирми така и над нашата која е мала фабрика со мал број работници. Иако се трудиме максимално да ги испочитуваме роковите од договорите со МЖ транспорт добредојдена ќе беше работата и за инфраструктура. Морам да кажам дека токму поради состојбата со Ковид-19 стагнира договор со фирма од Косово. А тоа ќе овозможеше подобра материјална сигурност за сите вработени, рече директорот Мите Јанков.

Kolska2

Менаџерскиот тим се обидува на секој начин да ги плаќа редовно придонесите, особено за здравствено осигурување, за да им овозможи на работниците да ги користат услугите на јавното здравство. Со оглед на старосната возраст на вработените тоа е исто важно како и редовноста во исплатата на платата.

„Колска“ деновиве исплатила втора половина на плата за месец јуни, годинава што значи дека има стара, наследена, исплата на заостанати плати од претходните раководста, во пред 2017 година, за три месеци.

Премиерот Зоран Заев зборувајќи за трансформацијата на „Македонски пошти“ која покажала дека сама не може да се бори на пазарот ја спомна и велешка „Колска“ и како излезно решение го најави моделот на јавно – приватното партнерство. Тоа според Заев значи дека Владата ќе се обиде  преку успешно менаџирање со фирми од Словенија, Австрија, Германија или Полска кои би биле заинтересирани за влез како во државната пошта така и во велешката фабрика за шински возила, во ТЕЦ „Неготино“, „Македонски Железници – Транспорт“ и „Еврокомпозит“. /У.Ј

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Основен суд Велес, врз основа на чл.38 ст.3 од Законот за судовите (Сл.весник на РСМ бр.58/06), чл.7 од Законот за изменување и дополнување на Законот за судовите (Сл.весник на РСМ 83/2018) и Одлуката бр.02-2158/1 од 10.12.2015 година на Судски совет на Република Северна Македонија (Сл.весник на РСМ бр.219/15 од 14.12.2015 година), а во врска со потребата од избор на судии поротници поради истек на мандатот на ден 14.11.2020 година, на ден 29.10.2020 година, го објавува следниот:

 

О Г Л А С

за избор на 30 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1.   да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.
  1. За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III. Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство (не постаро од 6 месеци),

            -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање, не постара од 6 месеци).

  1. Пријавата со потребните документи и телефон за контакт да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                                                                            Основен суд Велес

                                               

 
   
   
   
   

Најново