Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

javna zdravsrvena ustanova

23.02.2021

Во првите два месеци во минатата година 570 додека годинава 371 крводарувања се реализираа во амбулантата за крводарување на Институтот во комплексот на велешка болница. Бројката од 2580 граѓани кои минатата година, самоиницијативно доаѓаа и даруваа крв во оваа амбуланта говори за изградена јавна свест на велешани за хуманост што спасува човечки животи. Затоа 199-те помалку крводарувања во споредба со истиот период во минатата година за лекарите и лаборантите воопшто не претставуваат повод за загриженост.

- Во градот Велес состојбата со крводарителството, морам да кажам дека е одлична, со оглед и на корона кризата, имаме прилично голем број на дарители иако дарувањето се спроведува само во два дена, во понеделник и во четврток. Тоа е така поради транспорт на крвта, бидејќи за да биде безбеден транспортот мора да се обезбедат и безбедни услуги, само во тие два дена кога се зема крв во Велес, рече доктор Кире Тодоров.

doktor Kire

Крвта се зема од граѓаните и се испраќа во Скопје со цел да се испита а потоа во зависност од потербите да се препрати до болниците низ целата земја. По овој редослед се задоволува потреба со крвна плазма и на Општа болница Велес.

-Имаме доволно резерви на крв, не се случило до сега да имаме недостаток односно да не може да се задоволи потребата на пациентите. Секогаш болниците се обезбедени со доволно крв за нивните потреби. Вообичаено бројката на крводарители кои доаѓаат секој понеделник и четврток не е помала од 25 и најчесто се движи до 30 крводарувања. Пред некоја недела имавме и 40 крводарувања во еден ден, додаде Тодоров.

krevet

Во Велес многу повеќе мажите даруваат крв но како што велат од Институтот за трансфузиона медицина тоа е нормално, бидејќи во крвта на мажите има повеќе хемоглобин. Крв може да дарува секој граѓанин од 18 до 65 години. Мажите дарувањето може да го практикуваат на секои три месеци или вкупно четири пати во годината додека жените може да даруваат крв на четири месеци или вкупно три пати во текот на една година. Како најретка крвна плазма се издвојува крвната група АБ негатив која што помалку од 1% ја има помеѓу популацијата.

Лекарите и лаборантите во Велес апелираат хуманоста да не запре или да не се намали. Секој што дарува крв спасува живот и тоа не само еден од еден крводарител затоа што при преработувањето крвта се дели на повеќе елементи како што се еритроци односно црвени крвни зрнца, се издвојува плазма, некогаш и тромбоцити, а сите компоненти се употребува за различни видови болести кај различни граѓани.

Стефани Манева

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

SInalco PES 2021 web Baner 300x250 Duma

Х Фактор Акцелератор ја најавува својата нова Инвестициска програма и инвестиции до 100.000 Евра

 

Најактивниот акцелератор во Македонија Х Фактор Акцелератор ја најавува својата нова Инвестициска програма и инвестиции до 100.000 Евра во стартап фирми и дополнителна техничка поддршка, менторство и пристап до компании. Повикот е отворен за пријавување до 15ти Март, со вкупен буџет за инвестиции од 300.000 Евра кои ќе се инвестираат во 3-5 компании.

X Фактор Акцелератор е првиот од трите акцелератори поддржани од ФИТР преку Светска банка, кој во изминатата година реализираше две инвестиции во вкупен износ од 200.000 евра во стартап – тимовите на Матриошка и Vision Dynamix.

Оваа година и покрај предизвиците на корона кризата - X Фактор Акцелератор продолжува да креира средина која го стимулира и поттикнува развојот на новите бизниси преку поддршка на растот за регионална/глобална експанзија.

Кои критериуми треба да ги исполнат стартапите за да аплицираат на повикот?

Што бараме од компаниите како услов за влез во Инвестициската програма:

 • Оформен, искусен и посветен тим,
 • Оформен производ кој е во фаза на пазарна валидација,
 • Продажба на први клиенти,
 • Компанијата да е регистрирана во Р.С.Македонија, со најмалку 51% Македонска сопственост.

Оваа година фокусот е на иновативни решенија од било која дејност, со глобален потенцијал на раст.

 

Што добиваат стартапите во рамки на Инвестициската програма?

Оваа програма има за цел да ги донесе компаниите што побрзо до инвестиција и нови пазари. За таа цел X Фактор Акцелератор ќе започне со преговори за инвестирање и менторска поддршка со 5 до 10 од аплицираните компании преку:

 1. Специјализирана менторска програма спроведена од нашиот тим, како и од искусни ментори од партнерските организации: ФИТР, World Bank, SwissEP, Startup Macedonia, Senior Experts Program.
 2. Покрај експертската помош, акцент ќе ставиме на валидација на постоечките решенија и бизнис модели за пристап до локалните и интернационалните пазари со искусните тимови на нашите корпоративни партнери како Oracle for startups и други локални и глобални корпорации.
 3. Техничка поддршка за компаниите преку унапредување на нивната маркетинг стратегија, дигитално присуство и развој на бренд со тимот на Monday дигитална агенција, дополнителен развој и/или валидација на софтверски решенија со екпертска поддршка на ИТ професионалци од SkillUp Academy и пристап до нови пазари преку 36 Chambers.

Најважниот ресурс кој го добиваат стартапите за време на програмата, освен финансииите е целокупната поддршка за вмрежување и зголемување на видливоста на бизнисите.

Акцелераторот овозможува размена на знаења и искуства помеѓу самите претприемачи, од каде што има огромен потенцијал за произлегување на голем број нови партнерства.

  

Каков е процесот на апликација?

 1. 18.02 Изјавување на Интерес: Апликациите се одвиваат преку нашиот вебсајт со испраќање на краток опис на бизнис идејата со пополнување и прикачување на апликациска форма во коja се објаснува бизнисот,
 2. 09.03 Ask me Anything: Сесија во живо за да праша публиката сѐ што ги интересира;
 3. 15.03 Евалуација: Апликациите кои од страна на Комитетот за евалуација на проекти ќе се оценат дека се најиновативни и имаат потенцијал за раст ќе се квалификуваат за влез во следната фаза;
 4. 20.03 Валидација: Во оваа фаза селектираните тимови треба да поднесат дополнителни документи Pitchdeck, Финансиски проекции, CaseStudy со кои би се потврдиле првичните бизнис концепти и презентирање пред Евалуациониот Комитет;
 5. 01.04 Преговори и Менторство: Вклучување на 5-10 компании во 8 неделна Инвестициона програма и подготовка на компанијата за инвестиција преку, менторство, експертска поддршка, состаноци со потенцијални клиенти и партнери како и преставување на локални и регионални настани. Во текот на програмата тимот на X Фактор Акцелератор ќе го отпочне процесот на Due diligence со тимовите;
 6. 01.06 Демо ден: Стартапите презентираат пред Инвестицискиот одбор и мрежата на партнери, корпорации и инвеститори кои ќе ги одберат компаниите со кои ќе се започнат финалните преговори за инвестиција;
 7. 01.07 Потпишување на Инвестиционен договор: Финализирање на преговарачкиот процес и потпишување договори за инвестиција.

Што да очекувам од X Фактор Акцелератор?

X Фактор Акцелератор има за цел да направи инвестиција во период од 4-6 месеци од аплицирање во програмата во износ од 30.000 до 100.000 евра по компанија, зависно од фазата на развој. X Фактор Акцелераторот има за цел да стане малцински содружник, со процентуален удел во компанијата кој е предмет на преговори. Претставник на акцелераторот ќе добие место во бордот на директори и континуирано ќе помага во донесување на стратешки одлуки и поврзување на компанијата со потенцијални партнери, клиенти и интернационални инвестициони фондови.

 

Овогодинешниот повик официјално е започнат и вашите апликации ги очекуваме до 15ти Март 2021 година преку веб страната на Х Фактор Акцелератор: http://xfacc.mk/

Одговорно лице за контакт: Јозефина Симитчиева 078 377 504

 
   
   
   
   

Најново