Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Градежништвото останува најголем двигател на македонската економија и гранка која остварува најголем раст.

Градежните компании се ангажирани на изведба на патната инфраструктура и на објекти од висока градба. Има 4.349 фирми во градежништвото кои учествуваат со 6,2 процeнти од активните компании во државата.

– Во 2015 година има зголемување на договорените градежни работи за 65,8 проценти, во однос на 2014 година, пред се заради инвестиции во инфраструктурата – изјави Марија Петроска од Стопанска комора на Македонија.

Од овие 4.349 компани, 150 се со над 20 вработени и се носители на најголемите градежни активности. Во нив работат 95 проценти од вработените во оваа гранка каде што има 50.866 вработени.

Лани, имало пад на гардежните активности на компаниите надвор од државата за 52 процeнти од 2014 година, што според претседателот на Здружението на градежништво, Андреа Серафимовски се должи на ангажираноста на компаниите дома.

Најголем дел од извршените градежни работи во странство, се во Босна и Херцеговина со околу 66 проценти.

Учеството на градежништвото во бруто-домашниот производ во 2008 година изнесувало 4,9 проценти, а во 2015 година 6,4 проценти.

Активностите во градежништвото се очекуваат да се зголемат и во наредниот период.

Просечната нето-плата изнесува 19.306 и е за 13 проценти пониска од просечната нето плата во државата која изнесува 22.715.

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Почитувани,

Општина Велес ја известува јавноста дека Градскиот пазар во Велес наместо во вообичаените пазарни денови, отворен е за работа секој ден, од понеделник до недела, од 07:00 до 14:00 часот.

Претходно донесените мерки за Градскиот пазар сè уште се на сила.

Малиот пазар во Нова населба останува затворен за работа, затоа што сè уште не се создадени услови за негово повторно отворање.

Општина Велес упатува апел до сите жители на општината за почитување и придржување кон мерките за превенција и заштита од ширење на Ковид-19 (коронавирус).

Јавното здравје е заедничка одговорност.

Со почит,

Општина Велес

 
   
   
   
   

Најново