Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

kopac fin

Директорот на Секретаријатот на Европската енергетска заедница, Јанез Копач, неодамна на потпишувањето на договорот со Босна и Херцеговина рече дека Македонија е најуспешна земја во регионот кога станува збор за спроведувањето на енергетските реформи.

“БиХ, во споредба со другите земји од регионот, е на прво место во прекршочни постапки. Втората најнедисциплинирана земја е Србија, додека сите други земји во регионот се прилично агилни и активни во енергетските реформи, со тоа што Црна Гора и Северна Македонија се далеку од најдобрите”. рече Копач во БИХ.

Тој изјави за БиХ дека не ги исполнува обврските на Енергетската заедница и затоа нема сериозно да се третира во другите здруженија. Топлинските централи во БиХ се меѓу најголемите загадувачи Тој го пофали ангажманот на земјата на почетокот на работата на Енергетската заедница во 2006 година и рече дека денес БИХ е на самото дното на листата во областа на гасот, како и нафтата, но и одржливиот развој.

Девет прекршочни постапки се поведени против таа земја, а една од нив е во областа на електричната енергија.

„Трите термоцентрали мора да престанат да работат во 2021 и 2023 година. Меѓу првите 10 загадувачи во цела Европа се наоѓаат термоцентралите од БиХ. Во Западен Балкан, има 16 термоцентрали кои немаат соодветни филтри и произведуваат повеќе емисии на сулфур диоксид и азот. оксиди од повеќе од 250 постојни низ цела Европа, убивајќи 3.000 луѓе годишно, ве чини вас и здравствениот систем на земјите од регионот околу 11 милијарди евра годишно, не од термоцентрали, туку од даночни обврзници, во БиХ најмалку 100 луѓе умираат од овие електрани. Погодени се и во Србија, Хрватска, Италија, Унгарија и овие земји стануваат нервозни “, рече Копач.

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Rontis oglas 2

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет во Велес има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство ( предност имаат кандидати со работно искуство со машини )

Локација : Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  hrmk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 06/03/2020 година .

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет во Велес има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство ( предност имаат кандидати со работно искуство со машини )

Локација : Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  hrmk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 25/02/2020 година .

 
   
   
   
   

Најново