Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Европската унија формираше експертски тим, чија цел ќе биде да помогнат во откривањето на „лажни вести“ кои се шират во јавноста.

Тимот, кој првпат се состана денеска, има 39 експерти и ќе треба да подготви извештај за тоа колку широко се распространети лажните вести и како најдобро да се спречат.

– Лажните вести се шират со загрижувачка брзина. Тие се закануваат на угледот на медиумите и на одржливоста на нашите демократии, изјави еврокомесарката за дигитално општество Марија Габриел.

Потегот на ЕУ доаѓа откако францускиот претседател Емануел Макрон предложи носење на закони за спречување на ширењето лажни вести во текот на изборните кампањи.

Во експертскиот тим се наоѓаат новинари и академици, кои своите препораки ќе и ги предадат на ЕК кон крајот на април.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново