Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

svetitrifun fin

Со појавата на христијанството, една од најраспространетите религии, чиј основач е митската личност Исус Христос, а која се појавува во првите векови од постоењето на Римската империја, како религија на робовите и најниските слоеви од народот, лозарите свој вистински заштитник наоѓаат во ликот и делото на Св. Трифун.

Според преданието Св. Трифун е роден во 232 година од нашата ера во Камсада во Фригија-Мала Азија во многу сиромашно семејство. Уште во раното детство Трифун бил приморан да ги работи и најтешките работи за да му помогне на своето семејство, а често пасел и овци и гуски.

Како момче младиот Трифун поседувал божја благодет, со еден збор правел вистински чуда во исцелувањето-излекувањето на многу болести, како кај луѓето така кај животните и растенијата.
Во времето на владеењето на римскиот император Гордијан, тешко се разболела неговата ќерка Гордијана. Тој за да ја излекува ги повикал сите најдобри лекари во своето царство, но никој од нив не успеал да ја излекува.

Нечистиот дух од телото на Гордијана проговорил дека само Трифун може да ја излекува. Нејзиниот татко наредил да бидат повикани сите лица во царството што имаат име Трифун, и сите се обиделе нешто да сторат но никој не успеал да ја излекува Гордијана, односно да го истера лошиот дух од нејзиното тело. Меѓу лицата со име Трифун, било повикано и младото момче од Камсада, кое што само што се појавило излегол лошиот дух и девојката оздравела. Во знак на благодарност римскиот цар Гордијан многу богато го наградил Трифуна, кој по враќањето во Камсада целото богатство им го разделил на сиромашните сограѓани, а самиот и понатаму продолжил да живее сиромашно.

Во времето на владеењето на римскиот император Декие, познат по тоа што ги прогонувал христијаните, бил уапсен и младиот Трифун и бил подложен на страшни измачувања. Тој сите тие маки ги поднесува со голема храброст, а при тоа и рекол: – “Кога би можел да се удостоам да во оган од маки и страдања го завршам својот живот би бил уште порадосен во името на господ свој Исус Христос”.
Кога ги издржал сите тие измачувања џелатите го осудиле на смрт со сечење на главата во Никеа во 250 година од нашата ера. За време на својот краток живот, а живее само 18 години Трифун има испеано многу молитви, во кои го моли Господа бога да ги спаси лозјата, нивите, бавчите, овошните градини од разни инсекти, болести и штеточини.

Уште за време на својот живот Трифун ја поседувал таа божја благодет да ги чува односно заштитува земјоделските култури, а посебно лозјата.

Заради сето тоа лозарите од овие краишта го земаат Св. Трифун како свој заштитник, а празникот Св. Трифун се зема како ден на лозарите и ден кога во новата година отпочнуваат работите во лозарството и винарството.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново