Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

kineskavakcina fin

16.10.2020

Една од вакцините за новиот коронавирус што се развива во Кина се покажа како безбедна и предизвика имунолошки одговор во текот на првата и втората фаза на клиничките испитувања врз луѓе, се вели во извештајот објавен во престижниот „Лансет“.

Потенцијалната вакцина наречена BBIBP-CorV ја развива Институтот за биолошки производи во Пекинг, подружница на големата кинеска фармацевтска компанија CNBG. Станува збор за вакцина која е веќе одобрена за програми за итна вакцинација со кои кинеските власти сакаат да ги заштитат најризичните групи на луѓе, како што се здравствените работници.

Сепак, дали таа вакцина може безбедно и ефикасно да ги заштити луѓето од Ковид-19, ќе се знае со сигурност само кога ќе заврши третата фаза на клинички испитувања што во моментов се спроведуваат надвор од Кина.

BBIBP-CorV е еден од најмалку десетте проекти за развој на вакцини за коронавирус ширум светот кои влегоа во третата фаза на клинички испитувања, од кои четири ги развиваат кинески научници, според Светската здравствена организација (СЗО).

Според студијата објавена во „Лансет“, кинеската вакцина не предизвикала никакви сериозни несакани ефекти во текот на првата и втората фаза на студијата спроведена помеѓу 29 април и 30 јули, во која учествувале над 600 здрави возрасни лица. Во исто време, вакцината предизвика соодветна имунолошка реакција кај испитаниците.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Основен суд Велес, врз основа на чл.38 ст.3 од Законот за судовите (Сл.весник на РСМ бр.58/06), чл.7 од Законот за изменување и дополнување на Законот за судовите (Сл.весник на РСМ 83/2018) и Одлуката бр.02-2158/1 од 10.12.2015 година на Судски совет на Република Северна Македонија (Сл.весник на РСМ бр.219/15 од 14.12.2015 година), а во врска со потребата од избор на судии поротници поради истек на мандатот на ден 14.11.2020 година, на ден 29.10.2020 година, го објавува следниот:

 

О Г Л А С

за избор на 30 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1.   да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.
  1. За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III. Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство (не постаро од 6 месеци),

            -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање, не постара од 6 месеци).

  1. Пријавата со потребните документи и телефон за контакт да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                                                                            Основен суд Велес

                                               

 
   
   
   
   

Најново