Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

aplikacija fin

Apple патентирале интересно решение кое до одреден степен може да го олесни животот на потрошувачите кои имаат проблем со батеријата. Според патентната спецификација, технологијата ќе овозможи два случајни уреди како што се таблет, паметен телефон или лаптоп да си пренесуваат енергија едни на други.

Уште поинтересно е дека сето ова ќе се случи без кабли. На пример, ако батеријата на вашиот iPhone достигне критично ниво, лесно можете да ја наполните од вашиот MacBook или iPad. Ова решение исто така ви овозможува да пренесувате енергија од уред кој нема да го користите на оној што ќе го користите без да носите кабли.

Самото решение е сосема слично со идејата за тековните безжични опции за полнење, со разликата дека уредите не само што ќе можат да примаат, туку и да пренесуваат енергија. Според сликите на патентот, телефонот мора да биде поставен на екранот на таблетот за да се наполни.

За подобро полнење, може да се користи и специјален магнет, кој ќе ги одржува двата уреди во оптимална положба. Со MacBook, „полначите“ се распоредени некаде околу тачпадот, што укажува на тоа дека компјутерот може да наполни неколку телефони или телефон и Apple Watch во исто време.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново