Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

trotinet fin

Со овој потег на германските власти се настојува тротоарите да останат безбедни за пешаците . Горниот дом на германскиот Парламент, Бундесрат, го потврди предлогот на министерот за транспорт Андреас Шауер , со кој електричните тротинети од тротоарите се префрлаат на улиците.

Со овој предлог , Германија е една од последните држави во Европа , каде електричните тротинети и слични возила се префрлаат на улиците и да станат рамноправни учесници во сообраќајот.

Ваквите возила не смеат да се движат побрзо од 20 км/час , а возачот треба да биде постар од 14 години. Освен на улиците, електричните скутери и тротинети , како и сличните возила , ќе може да се движат и на велосипедските патеки.

На возачите ќе им биде забрането да носат слушалки за време на возењето , а таквиот прекршок ќе се казнува со 135 евра.

Поврзани вести

E baner

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

Најново