Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Srednoskolskiinternat3

Педесет килограми храна за кучиња, 4 душеци и 18 ќебиња за бездомните кучиња згрижени од страна на Здружението за заштита на животните „Гласот на животните“ – Велес донираа учениците од струката готвачи кои се сместени во ОУД „Лазар Лазаревски“ Велес, со директорот Марјанчо Јорданов и воспитувачите .

Srednoskolskiinternat

- Хуманоста е човечка вредност што секојдневно треба да ја покажуваме како граѓани на локалната заедница. Тоа мора да го правиме преку конкретни примери. Денешниот на кој присуствував ми причини особено задоволство затоа што го поттикнаа и го реализираа млади луѓе, наши ученици, средношколци кои се сместени во Општинскиот училишен  дом „Лазар лазаревски“. Тие одлучија да им помогнат на бездомните животни затоа што знаат дека единстено грижа за нив покажуваат активистите од „Гласот на животните“ и по некој Велешанец со изградена свест за помош и поддршка на бездомни животни. Како Средношколски дом ние ќе продолжиме да ги помагаме и понатаму затоа што тоа е желба на нашите згрижени ученици, рече директорот Јордановски.

Srednoskolskiinternat1 fin

Средствата за храната ги собраа ученици сместени во ОУД „Лазар Лазаревски“ Велес, откако беше организиран натпревар во готвење со хуманитарен карактер. На натпреварот учениците – готвачи ги покажаа своите афинитети и квалитети за подготвување на слатки. 

Srednoskolskiinternat6 fin

Интересот за настанот кај учениците беше огромен, слатките се продаваа по симболична цена за да бидат достапни за секој ученик и беа продадени во рекордно време, информираа од ОУД „Лазар Лазаревски“./У.Ј

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново