Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

SovetniciSDSM fin

Советот на општина Велес , на денешната седница, ќе донесе Одлуки за одвојување на финансиски средства за учество во добиени проекти на Општина Велес со кои, според советничката група на СДСМ и коалиционите партнери, ќе се решат дел од децениските проблем на граѓаните на општина Велес.

- Благодарение на одобрен проект од Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој преку мерката 321 за рурален развој ќе се асвалтира патниот правец кон с. Сливник од двете страни, и изградба на улици во с. Сливник. Преку проектот финансиран од Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ќе биде асвалтиран постоечки пат до локалитетот Пешти. Исто така Преку проект финансиран од ЕУ преку ИПА програмата од Светска банка Велес ќе добие прва иновативна туристичка акција во државата – Смарт езеро Младост. И последен проект кој што на оваа седница ќе биде усвоен е проектот финансирање од UNDP Велес без бариери ќе бидат нивелирани тротоари на 15 локации во градот со цел да се подобри урбаната инфраструктура за лицата со ограничена мобилност, рече Стево Крстевски од советничката група на СДСМ и коалиционите партнери.

Станува збор за проекти за кои Советот на Општина Велес ќе одвои околу 15 милиони денари. Реалзацијата на проектите се очекува да започне веднаш а да завршат до крајот на 2019 година.

Според локалната власт со овие одлуки се решаваат дел од проблемите со кои се соочуваат граганите на општина Велес. Тие најавија дека и понатаму ќе работеле во насока на донесување на решенија со цел за подобрување на квалитетот на живеење на граѓаните во општина Велес./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново