Кој сè може да аплицира за субвенции за струја за домакинства на владиниот јавен повик?

Објавено на 16 февруари, 2023 во 15:45
Фото: Струјомер

Министерството за економија го објави јавниот оглас за финансиска поддршка за потрошена електрична енергија за лица кои спаѓаат во категоријата ранливи потрошувачи на енергија за 2023 година.

Финансиска поддршка се однесува на домаќинствата чиј вкупен нето доход кој подлежи на оданочување согласно Законот за данок на личен доход на месечно ниво на членовите на домаќинството во 2022 година не го надминувал износот од:

– 19.000,00 денари за самец;

– 25.000,00 денари за домаќинство со два члена;

– 30.000,00 денари за домаќинство со три члена;

– 36.000, 00 денари за домаќинство со четири члена;

– 43.000,00 денари за домаќинство со пет члена и повеќе.

Доколку во домаќинствата претходно споменати, член во домаќинството е и:

– корисник на правото на надоместок заради попреченост;

– самохран родител кој не е евидентиран корисник на гарантирана минимална помош

– корисник на право на надоместок за телесно оштетување,

Финансиската поддршка за потрошена електрична енергија е во износ од 600 до 800 денари во зависност од приходите. Дополнителен износ од 200, односно 300 дена за оние кои ќе остварат заштеда од најмалку 10% од потрошената електрична енергија во тековниот месец споредено со истиот месец во претходната година.

Рокот за аплицирање по овој јавен оглас изнесува 30 дена сметано од денот на објавување на јавниот оглас. Огласот беше објавен на 27 јануари.

Огласот може да се виде ТУКА

Дума.мк

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.