„Отворен Балкан“: Соработка меѓу Македонија, Србија и Албанија за време на енергетската криза

Објавено на 30 август, 2022 во 14:09

Солидарноста и соработката во моменти на енергетска криза, подготовките за претстојната зимска сезона, реализацијата на заеднички проекти во изградбата на енергетската инфраструктура и зајакнувањето на регионалната енергетска безбедност се клучни задачи за сите земји членки на иницијативата „Отворен Балкан“, се согласија претставниците. на Министерството за рударство и енергетика на Србија, Министерството за инфраструктура и енергетика на Албанија и Министерството за економија на Северна Македонија на денешната онлајн средба.

На средбата се разговараше и за подготовка на заеднички, регионален кризен план, можности за складирање на енергија, особено гас, балансирање на електрична енергија, како и за создавање заеднички фонд за финансирање идни проекти кои се од големо значење за сите три земји.

Средбата претставува продолжение на разговорите од Тирана на крајот на јули, кога министрите на Албанија и на С. Македонија ја прифатија иницијативата на потпретседателот на Владата на Србија и министерот за рударство и енергетика, Зорана Михајловиќ, за потребата од формирање заедничка работна група за соработка во енергетската криза и за стратешки проекти во рамките на „Отворен Балкан“.

На денешниот состанок на заедничката работна група се разговараше за можностите за реализација на конкретни проекти, пред се во однос на соработката во текот на зимската сезона, имајќи го предвид растот на цените на европските пазари, како и новите енергетски капацитети со користење ОИЕ, изградба на гасни интерконекции и капацитети во идниот ЛНГ терминал во Албанија, како и поврзување во високонапонската мрежа.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.