Во Амбасадата во Словенија доставени 187 изработени патни исправи, 137 се веќе издадени

Објавено на 3 декември, 2021 во 12:48

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски утрово ја посети нашата Амбасада во Република Словенија, каде што на покана на амбасадорката Сузана Зеленковска, се запозна со работата на базната станица за мобилно издавање и достава на патни исправи за државјаните на Република Северна Македонија, кои живеат и работат во странство.

-На мое посебно задоволство сме во посета на нашата Амбасада во Република Словенија, каде што на покана на амбасадорката Н.Е. Сузана Зеленковска, се запознавме со работата на базната станица за мобилно издавање и достава на патни исправи за државјаните на Република Северна Македонија, коишто живеат и работат во странство. Од страна на амбасадорката Зеленковска бев информиран дека базната станица во Словенија е пуштена на 27 септември годинава и досега за патни исправи се фотографирани 249 лица, до Амбасадата се доставени 187 изработени патни исправи, 137 се веќе издадени, а 62 се во обработка во МВР.

Како одговор на барањата на граѓаните, во соработка со МНР, за првпат во нашите дипломатско-конзуларни претставништва обезбедивме опрема со која се олеснува и скратува постапката за изработка и подигнување на патните исправи. Во август оваа година беа промовирани деветте базни и четирите мобилни станици, поставени во земјите каде што е сконцентрирана нашата дијаспора, со што како резултат на заедничките напори со МНР, го решивме деценискиот проблем на нашите граѓани кои живеат и работат во странство, олеснувајќи ја и скратувајќи ја досегашната постапка која просечно траеше четири до пет месеци, а во некои случаи знаеше да се одолговлечи и над шест месеци. Со поставувањето на базните станици и нивното пуштање во употреба, гужвите на шалтерите на Управните служби за време на летните месеци ќе бидат намалени, бидејќи услугата ја направивме достапна во нашите дипломатско-конзуларни претставништва, каде што се примаат и процесуираат барања на дневна основа, со проверка на податоците во реално време, при што се добива патна исправа во временски рок од две до три недели.

Го слушаме гласот на граѓаните, продолжуваме да ги подобруваме условите и за нашите државјани во странство – овозможуваме навремен, ефикасен и економичен одговор на нивните потреби и брзо и непречено остварување на нивните права, информираше Спасовски.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.