Студија: Популацијата на кафеавите мечки на Пиринеите е најголема во последниот век

Објавено на 5 април, 2022 во 10:39

Шемата за повторно населување на кафеави мечки на Пиринеите покажува знаци на успех, при што во 2021 година се идентификувани 70 единки, што е најголем број за еден век.

Бројот на кафеавите мечки се зголеми од 52 во 2018 година, според бројките произведени од прекуграничната група која ги надгледува мечките во Франција и Шпанија, а половина од суштествата живеат во каталонските пиринески региони Вал д’Аран, Паларс Собира и Алта Рибагорча. Севкупно, бројот на овие животни е ретко распространето на површина од 6.500 квадратни километри.

Студијата идентификувала 34 женки, 32 машки и четири други чиј пол не бил одреден, со 15 младенчиња родени во текот на минатата година. Има 114 новороденчиња од започнувањето на шемата во 1996 година.

Кафеавата мечка беше речиси исчезната на Пиринеите кога пред 26 години почна да се следи нивното размножување, а во еден период доведе до постоење на само три мечки во Словенија. Последниот роден примерок беше застрелан во 2004 година, а две години подоцна беа лоцирани четири женки, исто така во Словенија.

На шемата за повторно населување се спротивставија фармерите од самиот почеток, иако исхраната на кафеавите мечки е главно вегетаријанска и тие ретко убиваат за храна.

Слично негодување имаше минатата година кога шпанската влада забрани лов на волци во северозападните региони Кастиља и Леон и Галиција, каде што се најнаселени. Фармерите во регионот велат дека волците секоја година убиваат стотици од нивниот добиток, иако можат да бараат компензација за секое убиено животно.

Француско-шпанскиот проект LoupO поддржан од ЕУ беше основан во 2020 година за да го координира мониторингот на популацијата на кафеава мечка и волците на Пиринеите.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.