Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

moreisonce fin

Уреди поставени на тавани што испуштаат безбедна форма на ултравиолетово зрачење можат да бидат многу успешни во уништување на коронавирусот во воздухот, покажала студија на Универзитетот Колумбија.

– Многу малку зрачење од далеку со ултравиолетова светлина уништува повеќе од 99,9 проценти од вирусите изложени на неговите ефекти – рече водачот на студијата Дејвид Бреннер.

Научниците испрскале честички на коронавирусот во мали капки во воздухот пред далечен извор на ултравиолетовата светлина, а потоа ги собрале за да ги тестираат и да видат колку сѐ уште се активни.

Според резултатите од студијата објавена во „Scientific reports“, научниците користеле коронавирус што предизвикува обична настинка.

– Во последователните тековни студии откривме дека коронавирусот предизвикан од ковид-19 е уништен на ист начин со ултравиолетова светлина. Идејата е да се постават на тавани ултравиолетови извори на светлина на јавни места каде постојано би уништувале микроби, вклучувајќи го и вирусот ковид-19, со што ќе се ограничи ширењето на вирусот – рече Бреннер.

Тој додаде дека производителите веќе го подготвуваат нивното производство.

– Ова го гледаме како дополнително оружје што можеме да го користиме во борбата против Ковид-19 – рече тој.

 

 

SEMM baner MK

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

            Општина Велес ја информира јавноста дека, третото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 14 август (петок) 2020 год. во периодот од 0500 до 0630 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 15 август (сабота) 2020 год.

            Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

           

                                                                                    Градоначалник

                                                                                    на Општина Велес,

                                                                                    Аце Коцевски

 
   
   
   
   

Најново