Богатство на ароми во шолја – откријте ја целата привлечност на варено вино
Одличен начин да се заокружи зимскиот ден со доза релаксација и шармантен микс на вкусови – вареното вино може да го направите ваше редовно друштво со неколку симпатични и лесни трикови.
Историјата на вареното вино, како и повеќе од останатото за него, датира од античките Грци и Римјани. Грците почнале да го подготвуваат за да ги спасат остатоците од виното од распаѓање додавајќи му разни зачини. Традицијата ја презеле и продолжиле Римјаните, особено по отворањето на трговијата со Азија, па во Римската империја стигнале разни егзотични зачини. Освен што биле начин да се заштитат од распаѓање, Римјаните пиеле варено вино за да се загреваат при долгите освојувања. Еден од првите рецепти за овој пијалок е спомнат и во готвачот на Апичи. Вклучува мешавина од вино и мед што се загрева, проследено со зачини како бибер, ловоров лист, урми и шафран.
Верзии на варено вино
Со оглед на тоа дека е одличен начин на загревање, популарноста на варено вино растела до средниот век, за да го достигне својот врв во викторијанската ера. Тогаш почна да се поврзува со Божиќ. Колку бил популарен покажува и фактот што Чарлс Дикенс вклучил рецепт за варено вино во својата Божиќна приказна. Во тоа време се појавија и други верзии на овој пијалок, како што се германскиот глувин и скандинавскиот глог.
Збогатете со зачини
Денес, варено вино е неизбежен празничен пијалок кој доаѓа во мноштво верзии. Црно, бело, засилено од жесток пијалок, верзии има навистина многу. Вкусот на варено вино ќе биде подобар колку е подобро виното, но не грижете се ако имате поевтина верзија. Зачините можете да ги комбинирате по желба, но најчесто се состојат од каранфилче, цимет, анасон и кора од портокал. Можете да го поедноставите целиот процес со купување на готова мешавина за зачини за варено вино.
Подгответе го она посебното
Што се однесува до подготовката, има многу рецепти, а ние предлагаме две верзии. Традиционалното вклучува црвено вино, шеќер, каранфилче, анасон, цимет, јаболко и портокал. Се подготвува така што јаболкото прво се загрева со додавање на зачини и вода. Потоа додадете ги виното, шеќерот и портокалот и оставете да зоврие. Потоа исклучете го, оставете го да отстои пет минути и вашиот пијалок е готов.
Вареното вино, покрај зачините, сака и овошни вкусови, па подгответе интересна варијанта со брусница. Покрај вино, шеќер, цимет и каранфилче, ќе ви требаат и сок од брусница, брусница и ликер или ракија од брусница. Брусницата, сокот од брусница и зачините се варат 20 минути на тивок оган, а потоа се додава виното, се вари до вриење и се трга од оган. Оставете пет минути, додадете ракија или ликер и послужете во шолји.