Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Нутриционистите потврдуваат дека на врвот на листата од 24 вида на овошје, со најсилно антиоксидативно делување, се наоѓа токму сливата. Сувата слива во однос на друго суво овошје има двоструко поголема антиоксидативна моќ.

Во составот на сувите сливи се наоѓа концентриран сорбитол и влакна, кои им даваат поголем лаксативен ефект во однос на свежите сливи.

 

Но затоа свежите и сувите сливи преставуваат вистинско мало богатство на калиум, влакна, витамини, а во траги може да се најде магнезиум и железо. Во било кој облик ова овошје е богато со единствени фитонутриенти, како и со неохлорогенска и хлорогенска киселина. Ова супстанца припаѓа во фамилија на фенолите, чија што антиоксидативна улога е потврдена во различни научни истражувања. Во 100 грама сливи има дури 87 грама вода и единаесет грама јаглени хидрати. Од витамини има најмногу Ц и Е, бетакаротен, фосфор, магнезиум, натриум.

За утринскиот појадок може да се направи овошен јогурт со сливи, така што во обичниот јогурт додадете исечкани и излупени сливи и мед по Ваша желба. А доколку сами го печете леб од рж, во подготвената смеса треба да додадете и до пола испечени сливи во рерната. Вака подготвениот ржан леб е благ, вкусен и здрав.

При купувањето на сливи треба да водите сметка плодовите да бидат цврсти, неоштетени и да имаат дршка. Површината треба да биде малку замаглена, што е показател дека со сливата добро се постапувало. Имајќи во предвид дека брзо дозреваат, во фрижидерот можат да се чуваат најмногу три дена. Треба да бидат одвоени во кеса од хартија, затоа што додека дозреваат ослободуваат етилен, кој го забрзува дозревање на останатото овошје и зеленчук кое се наоѓа во фрижидерот. Освен тоа , извадените од фрижидер треба извесно време да поседат на собна температура, затоа што на тој начин им се враќа максимумот на сочноста и благиот вкус.

Замрзнатите сливи, по правило, можат да се чуваат во ладилникот, најдолго три месеци. Пред да ги ставите во ладилникот треба да се сечат на пола и да им се извади семката. Така сечени на пола, сливите се редат во чинијата со кожата на долу, па тогаш се замрзнуваат. Потоа се ставаат во пластични кеси и повторно се враќаат во ладилникот.

Поврзани вести

E baner

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

10 (десет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2019 година.

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство ( предност имаат кандидати со работно искуство со машини )

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  hrmk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2019 година .

Најново