Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

baloni40godina fin

По четириесеттата година, организмот е поподложен на кардиоваскуларни болести и холестерол, па затоа метаболизмот треба да се зајакне со исхраната.

За почеток, водата е најважен дел од здравата исхрана во овие години, посебно ако успеете да престанете со пиење на газирани пијалоци. Во тој случај годишно ќе загубите и по килограм и пол повеќе од оние кои продолжуваат со конзумирање на газирани пијалоци.

Житарките треба да ја заменат вообичаената ужина, бидејќи се одличен меѓуоброк полн со влакна. На тој начин ќе загубите повеќе маснотии при вежбањето.

Ленот е полн со влакна и здрави маснотии кои го стабилизираат нивото на шеќерот во крвта, а поради високото
количество на естроген помага и при хормонски проблеми. Оревите се богати со омега-3 масни киселини.

Лутите јадења влијаат на намалување на нивото на инсулин, кој е одговорен и за нивото на мастите. Циметот треба да го замени шеќерот, бидејќи во половина лажичка цимет има само 16 калории.

Како десерт се препорачува црно чоколадо со повеќе од 70 отсто какао, бидејќи има многу помалку јаглени хидрати и шеќер од обичното чоколадо и многу повеќе железо и влакна.

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Основен суд Велес, врз основа на чл.38 ст.3 од Законот за судовите (Сл.весник на РСМ бр.58/06), чл.7 од Законот за изменување и дополнување на Законот за судовите (Сл.весник на РСМ 83/2018) и Одлуката бр.02-2158/1 од 10.12.2015 година на Судски совет на Република Северна Македонија (Сл.весник на РСМ бр.219/15 од 14.12.2015 година), а во врска со потребата од избор на судии поротници поради истек на мандатот на ден 14.11.2020 година, на ден 29.10.2020 година, го објавува следниот:

 

О Г Л А С

за избор на 30 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1.   да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.
  1. За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III. Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство (не постаро од 6 месеци),

            -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање, не постара од 6 месеци).

  1. Пријавата со потребните документи и телефон за контакт да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                                                                            Основен суд Велес

                                               

 
   
   
   
   

Најново