Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

kolonija fin

Стрип колонијата се одржува во Велес, од денес 21 до сабота 25 август, како еволутивен напредок во организирањето на традиционалниот стрип салон што се организира секоја година. 

Организаторите за цел ја издвоија можноста за подолготраен активен контакт и соработка помегу учесниците од разни земји.На првата стрип колонија учествуваат гости од Србија, поточно од Рашка, Лесковац и Белград,потоа од Црна Гора како и автори од разни генерации од Македонија.

ucitel fin

Нивна задача за време на престојот е да нацртаат стрип , без оглед дали е претходно подготвен.Под будното око на специјалниот гостин Владимир Весовиќ од Белград тие ги развиваат своите способности. Стрип колонијата во Велес се одржува во просториите на Средношколскиот дом „Лазар Лазаревски“.

Нацртаните стрипови ќе бидат во конкуренција за првата награда на веќе објавениот интернационален стрип конкурс, што истекува на 20 септември. Исто така ќе се стекнат со право на објавување во ревиите „Стрип Креатор“ и „Алманах“. Стриповите ќе бидат изложени и на традиционалната стрип изложба,во средината на месец октомври во Велес./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново