Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Struga2 fin

Десет талентирани ученици од петте редовни основни опшински училишта во Велес, на возраст од 13 до 15 години, заедно со 5 ученици со попреченост од ПОУ „Маца Овчарова“ се учесници на петдневната Ликовна колонија „Езерски убавини“ што од 13 до 18 јули се одржува во Детско одморалиште „Мајски цвет“во Струга.

Struga3 fin

Колонијата има инклузивен карактер. Учениците од редовните училишта се дружат со своите врсници со попреченост и заедно цртаат и сликаат со акрил, темпера и акварел на платно, инспирирани од убавините покрај езерото и реката Дрим. Нивните креативни изработки, слики, ќе бидат дел од продажна изложба што ќе се организра во месец октомври, година, во Велес.

- Продолжуваме да ја градиме инклузивната култура помеѓу младите во општина Велес, да ги разбиеме табуата за креативноста на децата и младите со попреченост, а во исто време кај нив да ја зголемиме самодовербата и сигурноста, со што ќе придонесеме да се   почувствуваат корисни во нивното секојдневно опкружување, рече дефектологот Зага Колодезни.

Struga4 fin

Таа е автор на проектот “Ликовен инклузивен караван“ што го спроведува заедно со колегите од ПОУ „Маца Овчарова„ Живка Панова Саздова, Марија Давчевска и Весна Стојаноска Ивановска и ликовните педагози Елена Димова Пантелиќ и Драганчо Таневски.

Проектот предвидува одржување на уште две ликовни колонии за изработка на монотипии во планинарскиот дом „Папарадиште“ што ќе се одржи наредниот месец и во „Стоби“ каде ќе се изработуваат експонати од глина и гипс инспирирани од археолошкиот локалитет Стоби предвидена за почетокот на месец септември. Трите проектни активности имаат за цел подигнување и негување на инклузивната култура помеѓу децата и младите во Велес.

Struga1 fin

Проектот “Ликовен инклузивен караван“ е финансиран од Министерство за култура и е поддржан од градоначалникот на Велес, Аце Коцевски како и од ЗПЛТИ „ Мобилност“- Велес./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

АПЕЛ ЗА ПОМОШ НА СЕМЕЈСТВОТО МАНЕВИ

На 20 декември 2019 година во пожарот што изби во комплексот Варналиите, во Велес, на улица: „Јован Наумов Алабакот“ целосно е оштетена и куќата со реден број 10 на семејството Маневи во која живееја Љубица и Бојан. Огнот ги пеплоса покуќнината, мебел, технички апарати и гардероба. Тие немаат каде да живеат. Засега се згрижени кај роднини. На Љубица и Бојан им е потребна граѓанската помош и поддршка. Граѓани, да му покажеме на ова семејство, дека не е само во загубата на имотот. 

Пред и за време на новогодишните и божикни празници, секој од Вас колку што може нека донира на сметка 210-5016284563-22, депонент НЛБ Тутунска Банка АД Скопје. Сопственик на сметката е Манева Љубица со живеалиште на ул. Јован Наумов Алабакот број 10 во Велес. Број на повикување за физички лица е 289, за правни лицае 262, со назнака донација.

За добронамерните граѓани надвор од Македонија уплатите можат да се вршат на IBAN Code MK7210501628456322, SWIFT TUTNMK22.

 
   
   
   
   

Најново