Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Над триесетина поетски творби од роднокрајни писатели се впишани во новиот зборник „Велешки поетски пулсирања 2015“, што вчеравечер беше промовиран пред велешката јавност. Промоцијата на зборникот е уште еден документ кој го потвдрува фактот дека Велес и понатаму е центар на културата, традицијата и македонскиот непокор по кој се препознаваме и идентификуваме.

„Промоцијата на велешкиот поетски зборник на Клубот на писатели што го носи името на основоположникот на современата македонска литература Кочо Солев Рацин е уште еден пример со кој се покажува дека еднаш посеаното семе до ден денешен продолжува. Одговорноста пред пишаниот збор покажува дека литературата потекнува од самиот живот но теоријата вели дека таа од секогаш била и си останува нешто повеќе од обичниот живот“, рече промоторот Васил Тоциновски.

Поетскиот зборник е исткаен од стихови на познати и непознати писатели чија најголема љубов е пишаниот збор. Во него се вметнати и стиховите на ученици од четирите средни училишта во градот.

„ Се надеваме искрено дека ќе прерасне во традиција затоа што една од нашите членки од Германија изрази волја да биде спонзор на вакво издание во наредните години. Многу ми е драго што се застапени учениците од средните училишта со по три ученика од сите четири средни училишта. Мислам дека тоа ќе биде поттик понатаму и за идните генерации, да творат и да читаат“, рече писателката Лилјана Арсова.

Ова е второ издание на поетскиот зборник „Велешки поетски пулсирања“. Неговата вчерашна промоција во Ликовниот салон беше збогатена  со настапи на ученици од музичкото училиште како и со стихови од млади роднокрајни писатели./Д.С

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново