Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Од платна на кои што се насликани доживувањата на суштината на човековиот емоционален аспект е составена изложбата на академскиот сликар Трајче Чатмов, што вчеравечер беше промовирана пред велешката јавност. На сликите на Чатмов можат да се забележат човечки фигури кои межусебно се поздравуваат, војуваат, се соочуваат со своите пороци и страсти. Со техника акрил на платно Чатмов на 44-те слики ги пресликува чувствата кои човекот со помал или поголем интензитет ги изразува во секојдневниот живот.

„Тој пред се го употребува експресионизмот како метод и тоа е едно авангардно движење кое тој свесно и академски го имплементира за да ги прикаже сопствените емоции и доживувањата онака како што тој смета дека во тој момент настануваат, онака како што би ги доживеало едно наивно дете или човек кој што за прв пат ја доживува самата емоција. Гледаме едни силни колоритни линии , едно движење на четката и секоја слика е приказна сама за себе. Ако застанете пред која било слика два пати, исто толку пати ќе видите различна слика“, рече рецензентот на изложбата Ели Василевска Илиевска, културолог.

Изложбата на Чатмов носи наслов „Креативност и мизерија“ и токму тоа кај гледачот го побудува фактот дека секој човек има избор, дали своите емоционални доживувања ќе ги искористи да создаде нешто креативно или да остане неисполнет.

„На овие слики преовладува конкретна приказна, конкретна експресија и секаде се присустни фигурите, особено човекот и животните. Пресликани се секојдневни човечки доживувања кои без малку сите ние саркастично ги доживуваме. Ми требаше четири години да ги направам овие слики и навистина за тој период ми беше потребна максимална слобода на духот и чистина на изразување“, рече Чатмов.

Досега Чатмов самостојно изложувал во Скопје, Велес, Кавадарци, Прилеп и Битола. Учествувал и на групни изложби во земјава и во странство и тоа во Скопје, Велес, Задар, Канагава, Минхен, Велико Трново, Прага, Љубљана, Крагуевац, Димитровград, Врање и други градови.

Љубителите на ликовната уметност ќе можат да ја погледнат изложбата на Чатмов во наредните десетина дена, во Ликовниот салон во Велес./Д.С

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

           

Општина Велес ја информира јавноста дека, првото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 07 јуни (недела) 2020 год. во периодот од 05.00 до 06. 30 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 08 јуни (понеделник) 2020 год.

Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

 
   
   
   
   

Најново