Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ни година од животот без објавена книга. Со оваа констатација го започна драматургот Сашо Димовски интервјуто со професор Катица Ќулавкова на вечерта со нејзината поезија организирана од театар „Јордан Хаџи Константинов Џинот“. Во фоајето на велешки театар пред почитувачите на поезијата Димовски констатацијата ја поткрепи со аргументи од големиот творечки опус на професор Кулавкова како што се: четири децении од првата објавена книга, 13 поетски стихозбирки, три поетски избори, две книги раскази, една поетска драма, но и 15 книги книжевна теорија есеистика и критика, десеттина различни книги исцело преведени и објавени на други јазици, триесеттина преведени книги од областа на книжевната наука и теоријата на книжевноста , десеттина антологии и избори итн.

- „Простата математика“ ни вели дека за творечкиот опус од животот на Катица Ќулавкова би можела дури да биде валидна и максимата: „Ни година без објавени две книги, рече Димовски.

Разговарајки со професор Кулавкова тој на публиката и овозможи токму низ одговорите на поставените прашања одблизу да се запознаат со импознатниот опус на поетесата која на самиот почеток ја прочита песната „Природа си е природа“ и за крај „Роење пчела“ што ја посвети на својот татко, на сестра си, која беше присутна и на членовите на нејзиното семејство, во одлично осмисленото поетско портретирање во нејзиниот роден град.

Во паузите во кои присутните љубители на поезијата од близу ја запознаваа поетесата преку одговори на поставени прашања поезија читаа актерите Младен Крстевски, Слободанка Чичевска и Васил Зафирчев. За инструментална поддршка ги имаа изведбите на гитара на Сашко Костов .

-Јас секогаш препорачувам секому кој има малку желба да се изрази поетски , ако се гледа себе си на таков начин, да проба да пишува. Поезијата не е наменета само за поетите професионалци. Со поезија можат да се занимаваат и стари и млади , аматери, вљубеници итн. Поезијата можете да ја доживеете и терапевтски. Тоа се прави денеска во светот за што има часови и иsтражувања. Но поезијата во секој случај облагородува бидејќи кога користите облагороден јазик тогаш и вашата душа и вашата личност се облагородува. Ние денес многу, мислам јавно, користиме една вулгарна реторика што зборува за нашата состојба на духот. И одтаму наоѓање време за контакт со поезијата значи дека барем се трудиме да се облагородиме. Во секој случај барем да се чита. Еве вие мене ме поттикнавте да си ја читам мојата стара поезија. Ако јас не сум рамнодушна се надевам дека не сте ни вие, рече Кулавкова.

 Вечерите со поезија на роднокрајни поети е нов концепт на велешки театар. Ќе се случуваат еднаш месечно. Во декември љубителите на поезијата во градот ќе имаат можност да се сружат со поезијата на поетот Ристо Јачев/У.Ј

Фото галерија

 

 

 

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново

 
   
   
   
   

rontis

 

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик ќе се смета за предност
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2018 година .

 

rontis

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Mагационер

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство
  • Познавање на англиски јазик, Возачка дозвола „В“ - категорија

  и поседување на сертификат за управување со виљушкар ќе се смета за предност

  • Вработувањето е на определено време, со можност за трансформација на неопределено време.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса:                              ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Магационер, најдоцна до 30/11/2018 година.

 

rontis

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија – Велес

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2018 година.