Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

nastap1

19.02.2021

Баже Натов - вокал, Роберт Андовски- соло гитара и Симеон Иванов – клавијатури, се членови на популарниот велешкиот бенд RnB Neighbors. Тие веќе подолго време ја забавуваат велешката публика на забави од различен карактер. Тие сами се кумови на бендот, како што велат, на интересен начин, RnB всушност се првите букви од имињата на Робер и Баже додека зборот Neighbors е употребен затоа што тие се соседи. Симеон подоцна им се приклучил.

RnB Neighbors се вклучени во скоро секоја забава што беше организирана во градот, но поради ковид пандемијата целата еуфорија е прекината. Веќе скоро една година бендот не организира забави, бидејќи тоа не го дозволуваат здравствените протоколи кои се воведени поради пандемијата.

-Со оглед на тоа како стојат работите со пандемијата воедно и законот за забрана на настапи во затворен и отворен простор не работиме воопшто, веќе една година немаме никаков приход од финансиски аспект. Додека настапувавме и ги забавувавме младите велешани се трудевме секогаш да имаме различен репертоарот, популарен, забавен со теми што младите обожуваат да ги слушаат. Затоа ги изведувавме најновите хитови и секако тоа го сакаше нашата публика, рече Натов .

Сепак короната не успеа сосема да го сопре музицирањето на RnB Neighbors. Тие организираат проби во просторија каде може да се држи растојание и не ги прекршуваат здравствените препораки.

proba RnB

По снименото првенче, авторската тема чека вистински момент да биде испродуцирана во спот што би се објавил. Трите момчиња во моментов веќе работат и на втора авторска тема и преработуваат теми од разни македонски и странски автори додека видеата ги објавуваат на својот Јутуб канал.
На прашањето дали организираат онлајн забави, тие велат, дека до сега не им паднало на ум.

-Не сме организирале до сега, но би било одлична идеја. Ако би направиле онлај забава таа би била хуманитарна и тоа би го сториле со огромно задоволство, рече Андовски.

vo studio

Интересно за овој бенд е тоа што секој од тројцата членови  има различен вкус за музика, но секогаш следат и интерпретираат репертоар што е лесно препознатлив за публиката и што би ја подигнал на нозе уште на првите акорди. Ни открија дека на Натов омилен и не заменлив македонски вокал му е Тоше Проески додека не се одлучи за омилен македонски бенд. Додека за Андовски број еден македонски состави се Нокаут и Леб и Сол. Иванов го обожува творештвото на Драган Ѓаконовски – Шпато.

За нив секој настап е омилен ако има посебна енергија и таа придонесе за забава што би ја прераскажувале посетителите кои без умор би танцувале и пееле како четврти член на бендот.

-Би допринеле ако можеме да вратиме дел од алтернативна културно-уметничка сцена како некогаш. ВЕЛЕС ПАМТИ! Благодариме на интертвјуто и ни беше чест и задоволство што се сетивте на нас. Би завршиле со неизбежната порака: Чувајте се сите, ве сакаат RnB Neighbors, рече Иванов.

Се додека не олабават здравствените протоколи и не се збогуваме со ковидот, а кафетериите во градот не ги отворат своите влезни врати по 21 часот ви препорачуваме да ги слушнете дел од cover-и на RnB Neighbors и да уживате!

Стефани Манева

        

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

SInalco PES 2021 web Baner 300x250 Duma

Х Фактор Акцелератор ја најавува својата нова Инвестициска програма и инвестиции до 100.000 Евра

 

Најактивниот акцелератор во Македонија Х Фактор Акцелератор ја најавува својата нова Инвестициска програма и инвестиции до 100.000 Евра во стартап фирми и дополнителна техничка поддршка, менторство и пристап до компании. Повикот е отворен за пријавување до 15ти Март, со вкупен буџет за инвестиции од 300.000 Евра кои ќе се инвестираат во 3-5 компании.

X Фактор Акцелератор е првиот од трите акцелератори поддржани од ФИТР преку Светска банка, кој во изминатата година реализираше две инвестиции во вкупен износ од 200.000 евра во стартап – тимовите на Матриошка и Vision Dynamix.

Оваа година и покрај предизвиците на корона кризата - X Фактор Акцелератор продолжува да креира средина која го стимулира и поттикнува развојот на новите бизниси преку поддршка на растот за регионална/глобална експанзија.

Кои критериуми треба да ги исполнат стартапите за да аплицираат на повикот?

Што бараме од компаниите како услов за влез во Инвестициската програма:

 • Оформен, искусен и посветен тим,
 • Оформен производ кој е во фаза на пазарна валидација,
 • Продажба на први клиенти,
 • Компанијата да е регистрирана во Р.С.Македонија, со најмалку 51% Македонска сопственост.

Оваа година фокусот е на иновативни решенија од било која дејност, со глобален потенцијал на раст.

 

Што добиваат стартапите во рамки на Инвестициската програма?

Оваа програма има за цел да ги донесе компаниите што побрзо до инвестиција и нови пазари. За таа цел X Фактор Акцелератор ќе започне со преговори за инвестирање и менторска поддршка со 5 до 10 од аплицираните компании преку:

 1. Специјализирана менторска програма спроведена од нашиот тим, како и од искусни ментори од партнерските организации: ФИТР, World Bank, SwissEP, Startup Macedonia, Senior Experts Program.
 2. Покрај експертската помош, акцент ќе ставиме на валидација на постоечките решенија и бизнис модели за пристап до локалните и интернационалните пазари со искусните тимови на нашите корпоративни партнери како Oracle for startups и други локални и глобални корпорации.
 3. Техничка поддршка за компаниите преку унапредување на нивната маркетинг стратегија, дигитално присуство и развој на бренд со тимот на Monday дигитална агенција, дополнителен развој и/или валидација на софтверски решенија со екпертска поддршка на ИТ професионалци од SkillUp Academy и пристап до нови пазари преку 36 Chambers.

Најважниот ресурс кој го добиваат стартапите за време на програмата, освен финансииите е целокупната поддршка за вмрежување и зголемување на видливоста на бизнисите.

Акцелераторот овозможува размена на знаења и искуства помеѓу самите претприемачи, од каде што има огромен потенцијал за произлегување на голем број нови партнерства.

  

Каков е процесот на апликација?

 1. 18.02 Изјавување на Интерес: Апликациите се одвиваат преку нашиот вебсајт со испраќање на краток опис на бизнис идејата со пополнување и прикачување на апликациска форма во коja се објаснува бизнисот,
 2. 09.03 Ask me Anything: Сесија во живо за да праша публиката сѐ што ги интересира;
 3. 15.03 Евалуација: Апликациите кои од страна на Комитетот за евалуација на проекти ќе се оценат дека се најиновативни и имаат потенцијал за раст ќе се квалификуваат за влез во следната фаза;
 4. 20.03 Валидација: Во оваа фаза селектираните тимови треба да поднесат дополнителни документи Pitchdeck, Финансиски проекции, CaseStudy со кои би се потврдиле првичните бизнис концепти и презентирање пред Евалуациониот Комитет;
 5. 01.04 Преговори и Менторство: Вклучување на 5-10 компании во 8 неделна Инвестициона програма и подготовка на компанијата за инвестиција преку, менторство, експертска поддршка, состаноци со потенцијални клиенти и партнери како и преставување на локални и регионални настани. Во текот на програмата тимот на X Фактор Акцелератор ќе го отпочне процесот на Due diligence со тимовите;
 6. 01.06 Демо ден: Стартапите презентираат пред Инвестицискиот одбор и мрежата на партнери, корпорации и инвеститори кои ќе ги одберат компаниите со кои ќе се започнат финалните преговори за инвестиција;
 7. 01.07 Потпишување на Инвестиционен договор: Финализирање на преговарачкиот процес и потпишување договори за инвестиција.

Што да очекувам од X Фактор Акцелератор?

X Фактор Акцелератор има за цел да направи инвестиција во период од 4-6 месеци од аплицирање во програмата во износ од 30.000 до 100.000 евра по компанија, зависно од фазата на развој. X Фактор Акцелераторот има за цел да стане малцински содружник, со процентуален удел во компанијата кој е предмет на преговори. Претставник на акцелераторот ќе добие место во бордот на директори и континуирано ќе помага во донесување на стратешки одлуки и поврзување на компанијата со потенцијални партнери, клиенти и интернационални инвестициони фондови.

 

Овогодинешниот повик официјално е започнат и вашите апликации ги очекуваме до 15ти Март 2021 година преку веб страната на Х Фактор Акцелератор: http://xfacc.mk/

Одговорно лице за контакт: Јозефина Симитчиева 078 377 504

 
   
   
   
   

Најново