Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Извидниците на велешкиот одред „Димитар Влахов“ викендов го преуредија и оплеменија дворот на Центарот во селото Голозинци. Сега тој располага со летна училница што за неформални активности ќе
ја користат и младите од општина Чашка како и со осветлен камперски простор од подвижна електрична инсталација. Извидниците наскоро ќе ја изградат и капијата со посматрачница која преставува битен извиднички елемент на еден современ камперски простор.

Во уредувањето и оплеменувањето на Центарот во Голозинци учествуваа 85 млади луѓе кои живеат во околните населени места на општина Чашка како што се Богомила, Извор, Горно Јаболчиште, Горно Врановци, и Мeлница во рамките на на завршниот настан на иницијативата „Уредување на отворен простор за анимација и логорување на млади “ поддржана од страна на Националниот Младински Совет на Македонија .

Во реализацијата на иницијативата покрај членовте на извидничкиот одред “Димитар Влахов“ од Велес, учество земаа и ученици од местата во Општина Чашка кои се предвидени како корисници на просторот.

Спроведувањето на оваа иницијатива е дел од кампањата “Мрдни со прст“ која има за цел подигнување на јавната свест за различни можности за општествени промени иницирани од секој поединец како и поттикнување на идеи и можности за придонес кон специфични активности во рамките на заедницата во која граѓаните можат да се вклучат поединечно, но и колективно./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново