Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

marsFevruarskipohod1 fin

Традиционално, по осми пат, изминатиот викенд се одржа планинарскиот марш „Февруарски поход 2019“ од село Гостиражни до село Папрадиште. Над 40 планинари, од Велес, од Скопје и од Битола беа учесници во маршот. Маршот за старт го имаше селото Гостиражни од каде членовите на планинарските друштва „Грин пауер“, „Китка“ и „Металург“ заедно со ученици и пензионери, испешачија околу дваесет километри.

MarsFevruarskipohod2 fin

Попатно колоната од учесници во маршот направи одмор на превојот меѓу селата Папрадиште и Богомила за околу 15 часот да пристигне во планинарскиот дом во селото Папрадиште. Таму за учесниците во маршот беше организиран зедничкиот ручек и на учесниците им беа доделени благодарници за учество.

Учеството на вакви манифестации е симбол на единство, сплотеност со природата ,одвикнување од лошите пороци на секојдневието и продолжување на традицијата.

Маршот беше одржан во организација на Спортското планинарско друштво „Зелен рај“ и поддржано од Еколошката групација „Грин пауер“ кои несебично помогнаа за успешната реализацијата.

MarsFevruarskipohod3 fin

-Успешноста на манифестацијата се должи и на поддршката од Општина Чашка како и на градоначалник Горан Стојановски, кои се генерални покровители на маршот. СПД „Зелен рај“ им изразува голема благодарност со уверување дека во наредните години уште повеќе ќе го омасовиме и поуспешно ќе го организираме маршот, рече Зоран Игновски претседател на СПД „Зелен рај“.

Marsfevruarskipohod4 fin

Тој упати благодарност и за фирмите кои годинава покажаа општествена одговорност и беа помагатели на „Февруарски поход 2020“./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново