Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

kontejner fin

Со рециклирање на едно пластично шише се заштедува енергија за една сијалица од 60 вати да работи шест часа, а со еден тон рециклирани шишиња или 20.000 шишиња се заштедува енергија колку што трошат две лица во текот на една година што изнесува околу 5.700 киловати како и количина на вода што би ја користел еден човек за време од два месеца. Сепак, мал процент од пластиката во Македонија се рециклира.
Од речиси 14.000 тони пластика што се создава годишно на пазарот, се рециклираат само 19 % поточно околу 2.600 тони.

ekologisti

Еколошкото друштво „Вила Зора“ од Велес и Институтот за комуникациски студии, во рамките на кампањата за подобра животна средина „Не игнорирај! Реагирај!“ во средата на 26 јуни организира еко-акции за собирање на ПЕТ амбалажа на неколку локации во централното градско подрачје на Велес.

ekologist1

ekologisti1

Активисти на „Вила Зора“ ги чисеа деловите на градот кадешто има поставено контејнери наменети за ПЕТ амбалажа и делеа платнени торби за собирање пластични шишиња на граѓаните.

ekologsti3

Акцијата има еколошка и едукативна цел./У.Ј

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

E baner

Најново