Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Zdravkovski1 fin

На денешната прес конференција претседателот на ОК на ВМРО ДПМНЕ, Игор Здравковски, одговори и на новинарско прашање дали ќе одговорат партискиот комитет и нивниот член Ангел Димов со јавно извинување побарано од градоначалникот на Општина Велес, Аце Коцевски за да не поднесе тужба против нив за навреда и клевета за одржаната прес конференција.

-Вчера откако слушнавме дека најави тужба и ние се консултиравме со нашите адвокати. Слободно нека тужи, мислиме дека ќе биде беспредметна и дека тужбата ќе биде отфрлена, се разбира доколку законот важи за сите поддеднакво, додаде Здравковски.

Претседателот на опозициската партија на локално ниво дообјасни дека пред одржувањето на вонредната седница на Советот на Општина Велес, ОК на ВМРО ДПМНЕ, направил проценка и констатирал дека седницата била свикана од претседателот на Советот на Општина Велес но на барање на градоначалникот Коцевски.

- Мораат да се координираат и да работат според законите и Деловникот за работа на Советот. Во Законот за локална самоуправа, во член 40, мислам дека беше бидејќи во моментов го немам кај себе, јасно стои по кој основ може да се свика вонредна седница. Коцевски во неговото писмо во кое бара свикување на седницата, нормално е дека претседателот на Советот ги закажува седниците, наведува можни последици што можеби ќе се случеа а можеби и немаше да се случат. Јасно е дека грешка направил Управниот одбор на ЈКП „Дервен“. Во изминатите три години гледаме дека Коцевски сам ги менаџира работите, сам назначува в.д директори како и сите неуспеси ги припишува на в.д директорите а сите успеси си ги препишува на себе. И дојдоа со една одлука со која Управниот одбор ги поништи сите претходни начини на исплата зашто ќе немаше на што да се повикаат, ќе немаше основ, за да ги исплатат платите и затоа ќе беа тие можни поседици. Но законот е дециден по кој основ може да се закаже вонредна седница. Мислам дека Коцевски не смее да си го толкува законот како што требе, додаде Здравковски.

Одговарајки на прашањето како го коментира ставот на градоначалникот Коцевски дека иста вонредна седница била одржана и кога ВМРО ДПМНЕ беше на власт а претседател на Советот беше Александар Колев за ист проблем во СОУ „Јовче Тесличков“, Здравковски рече:

-Искрено за економското училиште не сум добро запознаен меѓутоа претпоставувам дека таму има мешање на ингеренциите што од државата а што од локалната самоуправа. Ќе се запознаам дополнително па ќе ви одговорам и на ова прашање./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново