Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

mecka fin

Естонија неодамна инсталира систем за автоматско препознавање животни во близина на патиштата. Системот препознава животни како елени, мечки и диви свињи и автоматски вклучува знаци на патот со кои се бара намалување на брзината на автомобилите.

Со системот Естонија има цел да го заштити дивиот свет и да спречи повреди и смртни случаи предизвикани од удари на животните од страна на автомобилите.

Новиот систем користи десет радари со кои се надгледуваат патиштата и нивната околина. Кога системот ќе регистрира движење на животно, се испраќа сигнал до знаците за ограничување на брзината на 70 километри на час. Знаците се исклучуваат кога животното ќе го помине патот.

Според технолошката компанија „Самсара“, постојат повеќе причини зошто животните се привлечени да поминат на отворен пат, освен едноставното доаѓање од точка А до точка Б. На пример, свежо косените тревници и посолените патишта може да бидат привлечни за некои животни како извор на хранливи состојки.

Извор: interestingengineering.com

 Нова 2020

 ДЕЛТА ПРОМ 1

 2021 со честитки за Божиќ и стара Нова година

 и благосостојба во домот и успех во работата

 

 

SEMM baner MK

NOVOGODISENBANERSINALCO

 Fokus

viber image 2020 12 24 14 00 26

viber image 2021 01 02 09 31 36

from samantha howells 1

from samantha

 Романтик

 2021 Честит Божиќ и Стара Нова година 1

 2021 Честит Божиќ и Стара Нова година 2

 2021 Честит Божиќ и Стара Нова година 4

opshtina chashka

 посакува Среќна 2021 година

 Нова 2021 честит Божиќ и Стара Нова година 4

 
   
   
   
   

Најново