Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

hranazaglavobolka fin

Еден од начините да ги ублажите симптомите е да го смените начинот на исхрана. Иако постојат намирници кои поттикнуваат мигрена, постојат и такви кои ќе ви помогнат да ја спречите.

Авокадо

Авокадото е полно со хранливи материи. Богато е со антиоксиданти како што се лутеин и зеаксантин.
Не само што може да ја спречи мигрената, туку и ја смирува на подолго време.
Еден од начините да ги ублажите симптомите е да го смените начинот на исхрана. Иако постојат намирници кои поттикнуваат мигрена, постојат и такви кои ќе ви помогнат да ја спречите.

Смокви
Смоквите се добри за нашето тело. Тие го содржат минералот калиум кој ја ублажува главоболката.

Лосос
Лососот е полн со омега 3 масни киселини и витамин Б2 кој спречува таложење на тромбоцити, процес кој е одговорен за чести главоболки.
Исто така, лососот го намалува воспалението и помага во борба против мигрената.

Морков, краставица, целер
Дехидратацијата е една од главните причини за главоболка, затоа обрнете внимание на количината на вода која ја внесувате во организмот. Овие намирници се богати со вода, а достапни се во секоја сезона.

Јогурт
Рибофлавин е дел од витамин Б, а јогуртот изобилува со него.

Сок од лимон
Лимонот е богат со витамин Ц, а за неговите лековити дејства се знае уште одамна, но треба да имате предвид дека сокот од лимон помага и во борбата против мигрена.

Паста од цимет
Овој природен лек може да го направите дома. Земете неколку стапчиња цимет, смелете ги во прав. Додајте вода и направете густа паста.

Пастата нанесете ја на слепоочницата и на челото. Измијте после 25-30 минути. Оваа паста ја намалува болката на природен начин.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Основен суд Велес, врз основа на чл.38 ст.3 од Законот за судовите (Сл.весник на РСМ бр.58/06), чл.7 од Законот за изменување и дополнување на Законот за судовите (Сл.весник на РСМ 83/2018) и Одлуката бр.02-2158/1 од 10.12.2015 година на Судски совет на Република Северна Македонија (Сл.весник на РСМ бр.219/15 од 14.12.2015 година), а во врска со потребата од избор на судии поротници поради истек на мандатот на ден 14.11.2020 година, на ден 29.10.2020 година, го објавува следниот:

 

О Г Л А С

за избор на 30 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1.   да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.
  1. За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III. Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство (не постаро од 6 месеци),

            -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање, не постара од 6 месеци).

  1. Пријавата со потребните документи и телефон за контакт да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                                                                            Основен суд Велес

                                               

 
   
   
   
   

Најново