Др Бузалков: „Не постои болест за која причинител не е пушењето цигари !“

Објавено на 31 мај, 2023 во 14:21

Пушењето е причинител за едноставни но и многу потешки болести кои го напаѓаат човечкиот организам па и за тешки заболувања во кои на прво место е канцерот. Од 100 болни граѓани со карцинот на бели дробови 95 % се пушачи. Останатите 5 % заболеле од други видови на карцином или станува збор за малигно заболување кое е што е генетски условено, рече др Гоце Бузалков супспецијалист пулмолог на ЈЗУ Болница за белодробни заболувања Јасеново.

На одбележувањето на 31 мај, Светскиот ден без тутун востановен од Светската здравствена организација (СЗО) и глобалните партнери Др Бузалков зборува и за последиците но и за одвикнување од опаката навика да се запали цигара или да се пуши.

Слушнете го краткото интервју и дознајте ги последиците по вашето здравје од секоја запалена цигара.

Убавка Јаневска 

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.