Кеслер: Дезинформациите се моќната алатка на Путин во Украина

Објавено на 16 мај, 2022 во 18:25

Џовани Кеслер е италијански обвинител, кој работи во канцеларијата на познатиот сицилијански обвинител Паоло Борсалино во 1995 година. Во 1998-1999 година беше назначен за заменик-шеф на Мисијата за верификација на Косово на ОБСЕ во Приштина, задолжен за прашањата на полицијата и правдата. Во 2001-2006 година беше избран во италијанскиот парламент како независен пратеник. Во 2003 година, претседавачот на ОБСЕ, холандскиот министер за надворешни работи, Јап де Хоп Шефер, го назначи Кеслер за свој специјален претставник за парламентарните избори во Ерменија. Од 2011 до 2017 година, е поставен за генерален директор на ОЛАФ, канцеларијата за борба против измами на Европската Унија (од 2021 година ова тело прерасна во Европско обвинителство предводено од романската обвинителка Лаура Кувеши). Во 2017-2021 година, тој беше назначен од ЕУ за член на Меѓународниот советодавен одбор за антикорупција во Украина (IACAB)

Пишува: Горан Лефков

Како ја гледате состојбата на дезинформации во месеците и неделите пред и сега за време на руската инвазија врз Украина? Дали е тоа она што го очекувавте кога американските разузнавачки агенции почнаа да известуваат за можната инвазија или очекувавте нешто поинаку? Можеби поагресивна употреба на дезинформации?

Ова е класична дезинформација, но, всушност, ова е начин да се направи војна. Дезинформациите не се од пред неколку недели или месеци. Дезинформациите и пропагандата се шират одамна и Русите се извонредни во тоа, најдобри во светот. Имаат посветени структури, имаат моќни алатки и финансиски средства, да креираат и да ги пренесуваат своите ставови. Ова е пропаганда, бидејќи содржи лажни информации. Тоа го правеше Русија со години. Нешто интересно и ново е начинот на кој тие ја користат војската и нивната пропаганда за војна. Војната не започна пред една недела. Војната започна неколку месеци пред тоа, кога 150.000 руски војници беа распоредени на границата со Украина. Интересно беше што нивниот портал за лажни вести ги емитуваше војниците (според руските закони е строго забрането н.з.). Тоа беше начин да се изврши неверојатен притисок врз Украина од страна на руската пропаганда. Прво имаат намера да ги прикажат институциите на Украина како многу слаби, на крајот испадна дека не се слаби, намерата им беше да ја пуштат Украина да пропадне, само со прикажување и емитување пропаганда. Војната во Украина започна во оној момент кога тие почнаа да ја емитуваат својата пропаганда. Сакаа само со пропаганда да ја уништат Украина без ниту еден испукан куршум. Тоа го прават современите пропагандни медиуми.

Дали гледате разлики во практиките и опсегот на војување со дезинформации во Кремљ, за време на револуцијата на Мајдан во Киев, анексијата на Крим и сега?

Во тој момент во 2014 година, намерата на руската пропаганда беше да се покаже дека Мајдан е финансиран од САД. Тие рекоа дека падот на Јанукович бил финансиран од САД. Иако вистината беше дека тоа е вистинско народно и спонтано движење, што настана последниот ден кога Јанукович одлучи да не го потпише договорот за приклучување на Украина во ЕУ.

Што се однесува до сегашната пропаганда во Русија, за тоа што прават Русите во Украина: За дезинформациите, тоа не е војна, туку воена операција. Ако кажете дека во Украина е војна, ризикувате до 15 години затвор. Тоа е закон неодамна усвоен во рускиот парламент (Дума). Дезинформациите сега се насочени кон руските граѓани. Тие не смеат да знаат што се случува.

Друга е целта на руската пропаганда во периодот на Мајдан во 2014 година и сега. Со оваа пропаганда, Путин ја нурнува својата диктатура дотаму да создаде дури и своја историја и своја реалност.

Што мислите во врска со одговорот на ЕУ кога станува збор за борбата против руската пропаганда сега и какви мерки и чекори сметате дека треба да преземе ЕУ за да ги ублажи ефектите од дезинформациите во Кремљ?

Сега во Русија нема слободни медиуми, па ние како демократски земји не сакаме да го сториме истото. Она што беше воспоставено од Европската Унија пред одредено време е задоцнето, а тоа е борбата против дезинформациите и борбата против лажните вести. Моделот е да се разоткријат лажните вести и да се прикажат фактите. Друго што треба да се направи е да се истражи и да ѝ се изложи на јавноста руското финансирање на креаторите на лажни вести. Исто така, како дел од дезинформациите што треба да се следат се политичките партии и движења поврзани со Русија и руските финансии. Руската пропаганда ги финансира и народните движења, екстремистите, само тие треба да бидат ориентирани против ЕУ и НАТО.

Работевте со Русите на вашите претходни должности, па можете ли да ни кажете повеќе за нивните техники и начини да ги избегнат / негираат / спротивстават обвинувањата за дезинформации и пропаганда?

Во Украина, Русите го користат својот ТВ-канал што се емитува во цела Украина. Граѓаните на Украина го знаат рускиот јазик, па на Русите им беше лесно да ја „продадат“ својата пропаганда, особено во селата. Во преостанатиот дел од светот користат претежно интернет, создавајќи лажни акаунти. Главната причина што Путин ја нападна Украина и ја започна војната беше тоа што Русија е во опасност доколку НАТО се прошири на територијата на Украина. Украина дури одби да влезе во НАТО. На Украина ѝ беше дури посочено да не аплицира за влез во НАТО. Знаејќи дека тоа не е вистина и дека не може да го промовира како вистина, Путин рече дека Украина е историска грешка, којашто е создадена во комунизмот, што се разбира, не е точно.

Дали очекувате поорганизирани или посилни пропагандни активности од страна на Кремљ додека инвазијата се одолговлекува и/или во периодот по инвазијата? Како Кремљ ќе ги организира своите пропагандни активности на различни географски позиции – меѓународно, домашно и во Украина?

Путин не може да изјави дека ја изгубил војната. Така тој со сила ќе ја добие оваа војна. Што се случувало на теренот, не е целосно јасно. Може да инсталира марионетска влада, но тогаш ќе има герилци. Така, тој мора на крајот да има прогласена победа. Да прогласи дека победиле. Ќе биде тешко за нив. Но, тие ќе го направат тоа. Мораат. Мора да измислат лага и мора многу да вложат во неа. На Русите нема да им биде лесно. Што и да се случи, тие треба да кажат дека победиле. За да се случи тоа, тие можат да создадат и лажни настани, познати во историјата, како што се причините поради кои Хитлер ја нападнал Полска. Така што, тие ќе произведуваат лажни факти, лажни настани за да ја прогласат победата на Путин и пропагандата во иднина ќе биде сè поголема.

Како меѓународните санкции ќе влијаат на пропагандната и „вестите“ на Кремљ на меѓународно ниво? И што мислите дека Кремљ би можел да направи за нивниот глас да се слушне во странство сега, кога западните земји и пошироката меѓународна заедница ги затворија руските државни медиуми во странство?

Санкциите против „Раша тудеј“ се само санкции, а не стратегија против дезинформации. Значи ни треба повеќе. Мислам дека ни требаат две работи. Ни треба поголема транспарентност. Транспарентноста е најдобриот начин за борба против дезинформациите. Така, на овој начин, транспарентноста води кон две работи. Прво, демаскирање на вистината и, второ, транспарентноста на медиумите водени и финансирани од Русија. Треба да има повеќе новинарски истражувања за да има поголема транспарентност.

Кои се вашите размислувања за дезинформациите од Кремљ на Балканот?

Кога бев на Балканот, пропагандата не беше толку развиена како моќна алатка во рацете на диктатурата, како што е сега. Не знам многу од спецификите на сегашната руска пропаганда, но знам дека Русите на Балканот имаат повеќе врски отколку во другите делови на Европа. Така што, очекувам да имаат многу добри контакти и многу добар прием во балканските општества, па веројатно тие имаат повеќе можности да ја пренесат својата пропаганда за Балканот отколку во ЕУ.

Што очекувате од руската инвазија во Украина?

Војната нема да заврши како што очекуваа. Мислеа дека дел од населението ќе ги дочека со цвеќе и дека дел од украинската војска нема да се бори против Русите, како што се случи на Крим, но сега не е така. Отпорот на украинскиот народ е многу поголем отколку што очекуваа. Така што, Русите ќе се обидат да направат марионетска влада како во Белорусија. За да го направат тоа, тие треба да го добијат Киев или да го убијат претседателот и највисокото воено раководство во Украина.

Можеби ќе се обидат повторно да го стават Јанукович или некој втор Лукашенко, но војната нема да заврши. Во земјата ќе има герила. Украинците нема да ги прифатат руските инсталации.

Друга опција е да склучи некој квазидоговор, од кој никој нема да биде задоволен. Уште една опција е Украина да се подели на два дела.

Дали гледате дополнителни инвазии на Путин на Балканот или Балтикот?

Не мислам дека Путин ќе оди и ќе нападне друга земја на Балканот или Балтикот. Само Трансмистрија (регионот на Молдавија) ​​може да се припои кон Русија затоа што во моментов Молдавија нема контрола врз тој регион, кој е населен со луѓе што зборуваат руски. Не мислам дека конфликтот во Украина ќе се префрли и во земјите од НАТО. Ако Путин нападне која било земја на НАТО, ќе биде Трета светска војна.

Како го гледате одговорот на ЕУ и западните земји на украинските кризи?

Путин му даде големо внимание на НАТО. НАТО беше на умирање, речиси заборавен, бескорисен. Но НАТО, никогаш не бил поединствен од сега. Исто така, Европската Унија е обединета како никогаш досега. Мислам дека Унгарија и Полска, кои беа големи критичари на ЕУ, сега се посолидарни со ЕУ отколку порано. Ова е придружен ефект на војната на Путин во Украина. Тој сметаше дека ЕУ ќе биде слаба во однос на неговата реакција. ЕУ беше малку бавна и малку доцнеше со реакцијата.

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.

8xbet คาสิโนออนไลน์888
8xbet
8xbet
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ข่าวฟุตบอล
8xbet บาคาร่า
8xbet เว็บพนันออนไลน์เว็บตรง
บอลไทย U23
แทง บอล เดี่ยว
ข่าวบอลอังกฤษ
การคาดการณ์การแข่งขัน
8xbet คาสิโนสด
คะแนน ผล บอล สด 888
พัทยาสปอร์ต
ข่าวกีฬาเขตร้อน
ผลบอลสดวันนี้
ดูบอลสด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ราคา บอล ภาษา ไทย
8xbet แจกเครดิตฟรี 1000บาท
ไทยล่าสุดฟุตบอลยุโรป
ดูบอลออนไลน์888
โปรแกรม ฟุตบอล ไทย วัน นี้
8xbet
888 ผล บอล สด ภาษา ไทย
8xbet-สล็อตแมชชีน
ถ่ายทอดสดฟุตบอลวันนี้
ดูการแข่งขันฟุตบอลออนไลน์
วันนี้ล่าสุดฟุตบอล
ดูบอลสด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
กษัตริย์สปอร์ต
เว็บข่าวกีฬา
ข่าวกีฬา ข่าวฟุตบอล
ดูบอลสด
ผล บอล ไทย 888
ฟุตบอลไทยล่าสุด
บอล วัน นี้ บ้าน ผล บอล
ผลบอลสดไทย
ผล บอล สด 888
อัปเดตข่าวบาดเจ็บ ล่าสุด
ผล บอล สด ตาราง คะแนน
ดูฟุตบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ผลการแข่งกัน
8xbet
ตาราง บอล สด ไทย
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสดวันนี้
8xbet
ข่าวกีฬาสดใหม่
Sport Live News
8xbet สล็อตออนไลน์
8xbet คาสิโนสด
meta789 สถานีข่าวกีฬาฟุตบอล
การเดิมพัน 8xbet
ผล บอล ไทย สด
8xbet
8xbet - หน้าแรกการเดิมพันออน
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอล ดูบอลสด
8xbet เข้าสู่ระบบ
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet คาสิโนสดไทย
8xbet
ดูบอลสด วันนี้ HD ครบทุกคู่
ข่าวกีฬาวันนี้
8xbet คาสิโนถูกกฎหมาย
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
คะแนนฟุตบอล และข่าวสาร
8xbet
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ฟุตบอล
บอลไทย U23
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก
TNS Thai Sport
ตก็สามารถดูบอลออนไลน์ได้ทันที.
8xbet
พนัน บอล สด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ตารางบอล
แพลตฟอร์มการเดิมพันชั้นนำของเอเชีย
ข่าวกีฬาวันนี้
เว็บไซต์รวมกีฬาและภูมิศาสตร์มนุษย์ของประเทศไทย
ฟุตบอลวันนี้ ถ่ายทอดสด
ผล บอล ไทย สด
โปรแกรม บอล ไทย u23
8xbet ออนไลน์
8xscore
ข่าวฟุตบอล
8xbet คาสิโนออนไลน์อันดับ1
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
บอล สด 888
8xbet
สกายสปอร์ต
การดำเนินชีวิตที่เทคโนโลยี
ดูบอลออนไลน์ ไม่กระตุก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
สำหรับคอกีฬาอย่างคุณไม่ควรพลาด
8xbet สโมสรกีฬาออนไลน์และคาสิโน
คาสิโนออนไลน์ 8xbet
ไฮไลท์ฟุตบอลตารางบอล
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผลบอลสดวันนี้
ฟุตบอลต่างประเทศ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอลสดฟรี
ดูบอลฟรี android tv รองรับทุกระบบ
ข่าวฟุตบอลไทย
ข่าวฟุตบอลล่าสุด
8xbet เว็บคาสิโนสด
บอลไทย ตารางแข่ง
Nuru Sports Club
ดูฟุตบอลออนไลน์
8xbet เว็บบาคาร่าออนไลน์
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
วันนี้ล่าสุด
Sunshine Sports
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
และกีฬาอื่นๆ
ผลบอลเมื่อคืน
8xbet เครดิต ฟรี
สารานุกรม
8xbet
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสด
แทง บอล ขั้น ต่ํา
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด ลา ลิ กา
บอลไทย
ตารางบอลล่าสุด
พรีเมียร์ลีก
ผลบอลผลบอลสด
โปรแกรม บอล
ข่าวการแข่งขันฟุตบอล
เว็บดูบอลออนไลน์ที่จะช่วยให้คุณ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูทีวีออนไลน์
8xbet คาสิโนบาคาร่า
ดูบอลสด
การคาดการณ์การแข่งขันอ
ได้เครดิตฟรี 100 บ
โปรแกรม ถ่ายทอด ฟุตบอล สด
อัปเดตข่าวฟุตบอล ล่าสุด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ฟุตบอลเชลซีถ่ายทอดสด
วิธีแทงบอลในเว็บ
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
แทง บอล ออนไลน์ ยัง ไง
อัตรา แทง บอล
พนัน บอล สด
รวมข่าวฟุตบอล ผลบอล
ผลบอลสด7m888
8xbet การพนันออนไลน์
ข่าวกีฬา
ผลบอลสด
8xbet คาสิโน มีอะไรบ้าง
ฟุตบอลทีมชาติไทย
ตาราง ฟุตบอล ทุก ลีก
แทง บอล คือ อะไร
ตาราง คะแนน พรีเมียร์ ลีก
โปรแกรมถ่ายทอดสด
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา
บอล พรีเมียร์ ลีก
คะแนน บอล สด
ผลฟุตบอล
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
ข่าวกีฬาออนไลน์
ไฮไลท์ฟุตบอล
Sports Around Thai
8xbet เครดิตฟรี50 แทง บอล
ไฮไลท์ฟุตบอล
สล็อตออนไลน์
กีฬาต่างประเทศ ผลบอล
เดิมพันแมนเชสเตอร์ซิตี้
ผลบอลสด888
8xbet คาสิโนออนไลน์เว็บตรง
ไฮ ไล ท์ แมน ยู ล่าสุด
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด
เว็บไซต์เดิมพันกีฬาที่ดีที่สุด
ดูบอลออนไลน์
เดิมพันกับ 8xbet
วิเคราะห์บอล
8xbet
8xbet คาสิโนออนไลน์ที่ดีที่สุดในเมืองไทย คา
ข่าวกีฬาวันนี้ ล่าสุด
ดูฟุตบอลออนไลน์
ดูบอลสดไทย
8xbet สล็อตแมชชีน
พนัน บอล สด
ข่าวบอลพรีเมียร์ลีก
แม็กกี้ สปอร์ต
8xbet
ข่าวกีฬา ล่าสุด
4U Sports Thai
8xbet คาสิโนพรีเมียม
ข่าวกีฬาล่าสุด
ผลบอลสด888 บอลพรุ่งนี้
เกมสล็อต 8xbet
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผล บอล สด 365
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet
กีฬาแห่งประเทศไทย
8xbet
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ข่าวกีฬาไทย 24
สล็อตออนไลน์เว็บตรงไม่ผ่านเอเย่นต์ PG SLOT99
ผล บอล สด sbobet
เว็บโป๊กเกอร์ออนไลน์ ที่ pokerthai99
ผลบอลสด
ฟุตบอลไทยวันนี้ช่องไหน
อัตรา แทง บอล วิเคราะห์บอล
รายการ บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ทีเด็ดบอลวันนี้ 4 คู่ผลบอลสด
ตารางบอลวันนี้ ทุกลีก ภาษาไทย
ดูวิเคราะห์บอลวันนี้
ไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสดไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสด ช่อง ไหน
โปรแกรม พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ถ่ายทอด สด
เช็ค ผล บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ
888 ผล บอล ผล บอล สด