Македонската економија полека се престројува на гас

Објавено на 5 мај, 2022 во 12:13

Минатата година се потрошени рекордни 420 милиони нормални  кубни метригас. Во Северна Македонија до 2024 година треба да се обезбедат капацитети за пристап до 5,5 милијарди кубни метри гас со интерконекцијата со Грција. Земјава треба да стане гасен јазол од каде гас ќе влечат Косово и Јужна Србија

Пишува: Горан Лефков

Северна Македонија за две години ја напушта целосната зависност од рускиот гас. Првите количини на руски гас во Северна Македонија пристигнаа во втората половина на 90-тите години. Капацитетот на цевката е 800 милиони кубни метри гас, при притисок од 40 бари. Доколку се смени компресорската станица кај Ќустендил на 54 бари, можеме да добиеме максимален капацитет од 1,2 милијарда кубни метри гас.

Но, овој капацитет никогаш не достигна искористеност повеќе од 40 отсто. Причините, според Мирче Адамчевски, поранешен дописник на „Нова Македонија“ од Москва и одличен познавач на приликите со рускиот гас, се политички.

Русија ги користи гасот и енергетиката како оружје. Тоа што сме зависни само од еден извор на гас нè прави многу ранливи како економија, вели Адамчевски.

Тој смета дека мораме да имаме диверзифициран пристап до гас за да ги користиме неговите благодати.

Ова се наведува и во публикациите на Европската Унија. Европската комисија, во својата студија „Енергијата како алатка на надворешната политика на авторитарните земји, со осврт на Русија“, тврди дека Русија ги користи енергетските ресурси да ги заштити и промовира интересите и да го прошири геополитичкото учество во други држави.

За Митко Андреевски, поранешен советник за гасификација во Владата предводена од експремиерот Зоран Заев, искористеноста на гасот е недоволна.

Парадоксот на оваа држава е пред 10 години да имаме виртуелен гасовод во Струмица, каде гас се носи со камиони и да имате 400 корисници на гас, а во Скопје, кое има цевка за гас од пред 30 години да немате ниту едно приклучено домаќинство на тој гасовод, вели Андреевски.

И тој, исто така, смета дека поврзаноста само со рускиот гас ја прави македонската економија премногу ранлива и нестабилна.

Досега беше многу несигурна употребата на рускиот гас. Ако, на пример, еден бизнисмен треба да одлучи во каква технологија ќе инвестира, гасот беше на последно место бидејќи ќе си го постави прашањето: иако гасот е најевтин, што ако Путин го затвори вентилот? Мојот капацитет треба да стои сè додека да се смилуваат Русите да ми пуштат гас, вели Андреевски.

Тој смета дека овие стравови веќе ќе ги нема по 2024 година, кога треба да потечат првите количини од интерконекторот за Грција.

Јужен тек (Турски тек) не ѝ треба на Северна Македонија

Поврзувањето со рускиот гасовод порано познат како Јужен тек, а сега Турски тек, ќе ги зголеми безбедносните ризици во земјите од Централна и Источна Европа. Ова се наведува во публикацијата на Центарот за проучување на демократијата од Софија. Тие наведуваат дека учеството на рускиот гас во Европа за 10 години пораснало од 30 на 35 отсто.

Според познавачите на приликите со гасот во земјава, приклучокот кон него е нелогичен.

Ако имаме една цевка за руски гас од „Газпром“ уште во 1997 година, којашто до ден-денешен не е искористена повеќе од 40 отсто, зошто ми е тогаш значајно да се приклучувам на уште една цевка на истиот доставувач, а тоа е „Газпром“ преку гасоводот Турски (Јужен) тек. Уште тогаш, пред 10 години, тврдев дека нам ни треба пристап до гас од југ и диверзификација на доставувачите, смета Андреевски.

На сличен став е и Адамчевски.

Во меѓувреме Русија гради уште еден гасовод на Балканот, т.н. Јужен тек, кој преку Турција и Бугарија оди во Србија. Требаше да има и крак за Македонија, но јас сметам дека е непотребно тоа. Тој гас пак ќе биде руски и не гледам причина да се приклучуваме на него, кога веќе имаме една цевка со руски гас, која не е искористена ниту 30 отсто, вели Адамчевски.

Тој додава дека доколку земјава сака да биде енергетски независна, мора да се поврзе на Азербејџанската цевка (ТАП) и на интерконекторот во Александрополис, од каде ќе добиваме гас од бродови. Кога ќе имаме два извора, Русија нема да може економски да нè уценува од политички причини.

Гасното поврзување со Грција ја прави земјава регионален јазол за гас

Поврзувањето со Грција земјава треба да го има преку интерконектор во месноста Неа Месимбрија, на 50-ина километри јужно од Гевгелија и 20 километри северозападно од Солун. Цевката за гас треба да пренесува 2,8 милијарди  кубни метри гас (7 пати повеќе од сегашната потрошувачка на гас во Северна Македонија).

Оваа интерконекција со нашата преносна мрежа ќе се поврзе во Неготино, и се очекува да стане оперативна во 2024 година, со што ги диверзифицираме и стабилизираме нашите извори са снабдување со природен гас. Нашето учество во изгадбата на ЛНГ – терминалот во Александрополис ја зголемува важноста и потребата од брзо поврзување со Р. Грција, вели Бајрам Реџепи, директор на Национални енергетски ресурси (НЕР), компанија одговорна за изградбата на гасоводи во Северна Македонија.

Вкупната вредност на оваа поврзување требаше првично да чини 54 милиони евра. Но, инвеститорите одлучиле да го надградат гасоводот, покрај за транспорт на природен гас (метан), да може во иднина да се користи и за транспорт на водород. Затоа цената на гасоводот е зголемена на 58,5 милиони евра.

Под името гасовод ние денес подразбираме само цевка и систем со којшто се транспортира природен гас. Името гасовод во широка смисла значи цевка за транспорт на гас, а каков ќе биде тој гас, дали метан, дали водород тоа е веќе друго. Така треба да гледаме на идните инвестиции во гасна инфраструктура, вели Андреевски.

Според Европската зелена агенда, Европската Унија треба да се декарбонизира до 2050 година, Јапонија во 2035, додека САД во 2040 година. Тоа значи дека фосилните горива, кои содржат јаглерод ќе бидат исфрлени од употреба. Природниот или земниот гас по хемиски состав е метан со хемиска формула СН4. Иако е најеколошко гориво, сепак содржи јаглерод, а тоа значи има некакво загадување.

Засега најраспространети начини за производство на водород се со раложување на природен гас и вториот е со електролиза на водата.

Втората опција за производство на водород е варијантата што е достапна кај нас. Тоа е употреба = соларни панели кои ќе произведуваат електрична енергија којашто ќе се користи за електролиза на водата (која е со хемиска формула Н2О), ќе се одвои кислородот и останува чист водород Н2, вели Андреевски.

Ова значи дека Северна Македонија во иднина може да го користи овој гасовод и за извоз на водород, доколку го произведе со електролиза на водата, додава тој.

Регионален гасен јазол

Со изградбата на гасното поврзување помеѓу Северна Македонија и Грција, земјава треба да стане гасен јазол на Балканот, од каде што гас треба да повлечат соседните земји.

Во нашите планови е и поврзувањето со двата наши северни соседи, Србија и Косово, како и со Албанија и втор интерконектор со Бугарија кај Струмица, со што се остварува многу солидна основа за создавање интегриран и стабилен регионален пазар на природен гас, вели Реџепи.

Тој додава дека со Србија е предвидено да имаме двонасочна врска, во која ќе можеме и ние да влечеме од кај нив гас и тие да влечат од нашиот гасовод што го градиме сега. Јужна Србија не е поврзана со гасовод со Северна Србија, а е многу поблизу. Помалку од 30 километри е одалечена Србија од сегашнава мрежа на Гама.

Ако Јужна Србија повлече 600-700 милиони кубни метри гас од кај нас, предвидено е да изградиме уште еден интерконектор кон Албанија и тој гас да го повлечеме од таму. Во наредните 15 години се резервирани капацитетите на ТАП. Државите може да повлечат до 10% од тие капацитети, така што ако Албанија не ги користи тие капацитети, можно е ние да ги искористиме тие капацитети. ТАП има капацитет од 20 милијарди кубни метри гас годишно, потенцираат извори на „Вистиномер“ поврзани со изградбата на гасоводната мрежа во земјава.

Потрошувачка на гас

Потрошувачката на гас во земјава секоја година постојано се зголемува. Во Годишниот извештај за 2020 година на Регулаторна комисија за енергетика (стр. 91) е наведено дека во земјава се потрошени 337 милиони нормални  кубни метри гас. Оваа година потрошувачката е зголемена за повеќе од 20 отсто за една година.

2021 година е рекордна во потрошувачката на гас. Сè уште не се готови извештаите, но од она што го знам потрошени се 420 милиони нормални метри кубни гас. Ова е рекордна потрошувачка откако е донесен гасот во државава, вели Марко Беслимовски, претседател на Регулаторната комисија за енергетика.

Тој додава дека рекордната потрошувачка на гас е заслуга на „Те-То,“ но и тоа што економијата си работеше со поголем обем.

Исто така, имавме и неколку нови приклучоци на гасната мрежа. Но, сепак најголемата причина за потрошувачката на овие количини е што компаниите си обезбедија релативно ниски цени на гасот. До 31 декември 2021 година во просек цената изнесуваше околу 230 долари за нормален кубен метар гас. „Макпетрол“ и „Те-То“ си обезбедиле евтини цени во 2020 година, потенцира Беслимовски.

Северна Македонија, но и земјите во регионот, се многу мали потрошувачи на гас. Ова остава простор со пуштањето на интерконекторот со Грција, да се зголеми потрошувачката на гас.

Табела 1. Потрошувачка на гас по жител

 Држава Потрошувачка по жител
               1 Германија                                       1.451 (nm³)
               2 Турција                                          731 (nm³)
               3 Хрватска                                          612 (nm³)
               4 Романија                                          545 (nm³)
               5 Бугарија                                          478 (nm³)
               6 Грција                                          473 (nm³)
               7 Словенија                                          431 (nm³)
               8 Србија                                          389 (nm³)
               9 Северна Македонија                                          200 (nm³)
            10 Босна и Херцеговина                                            60 (nm³)
            11 Албанија                                            16 (nm³)
            12 Косово                                             –
 Извор: https://www.cia.gov/the-world-factbook/field/natural-gas-imports/

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.

8xbet คาสิโนออนไลน์888
8xbet
8xbet
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ข่าวฟุตบอล
8xbet บาคาร่า
8xbet เว็บพนันออนไลน์เว็บตรง
บอลไทย U23
แทง บอล เดี่ยว
ข่าวบอลอังกฤษ
การคาดการณ์การแข่งขัน
8xbet คาสิโนสด
คะแนน ผล บอล สด 888
พัทยาสปอร์ต
ข่าวกีฬาเขตร้อน
ผลบอลสดวันนี้
ดูบอลสด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ราคา บอล ภาษา ไทย
8xbet แจกเครดิตฟรี 1000บาท
ไทยล่าสุดฟุตบอลยุโรป
ดูบอลออนไลน์888
โปรแกรม ฟุตบอล ไทย วัน นี้
8xbet
888 ผล บอล สด ภาษา ไทย
8xbet-สล็อตแมชชีน
ถ่ายทอดสดฟุตบอลวันนี้
ดูการแข่งขันฟุตบอลออนไลน์
วันนี้ล่าสุดฟุตบอล
ดูบอลสด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
กษัตริย์สปอร์ต
เว็บข่าวกีฬา
ข่าวกีฬา ข่าวฟุตบอล
ดูบอลสด
ผล บอล ไทย 888
ฟุตบอลไทยล่าสุด
บอล วัน นี้ บ้าน ผล บอล
ผลบอลสดไทย
ผล บอล สด 888
อัปเดตข่าวบาดเจ็บ ล่าสุด
ผล บอล สด ตาราง คะแนน
ดูฟุตบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ผลการแข่งกัน
8xbet
ตาราง บอล สด ไทย
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสดวันนี้
8xbet
ข่าวกีฬาสดใหม่
Sport Live News
8xbet สล็อตออนไลน์
8xbet คาสิโนสด
meta789 สถานีข่าวกีฬาฟุตบอล
การเดิมพัน 8xbet
ผล บอล ไทย สด
8xbet
8xbet - หน้าแรกการเดิมพันออน
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอล ดูบอลสด
8xbet เข้าสู่ระบบ
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet คาสิโนสดไทย
8xbet
ดูบอลสด วันนี้ HD ครบทุกคู่
ข่าวกีฬาวันนี้
8xbet คาสิโนถูกกฎหมาย
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
คะแนนฟุตบอล และข่าวสาร
8xbet
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ฟุตบอล
บอลไทย U23
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก
TNS Thai Sport
ตก็สามารถดูบอลออนไลน์ได้ทันที.
8xbet
พนัน บอล สด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ตารางบอล
แพลตฟอร์มการเดิมพันชั้นนำของเอเชีย
ข่าวกีฬาวันนี้
เว็บไซต์รวมกีฬาและภูมิศาสตร์มนุษย์ของประเทศไทย
ฟุตบอลวันนี้ ถ่ายทอดสด
ผล บอล ไทย สด
โปรแกรม บอล ไทย u23
8xbet ออนไลน์
8xscore
ข่าวฟุตบอล
8xbet คาสิโนออนไลน์อันดับ1
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
บอล สด 888
8xbet
สกายสปอร์ต
การดำเนินชีวิตที่เทคโนโลยี
ดูบอลออนไลน์ ไม่กระตุก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
สำหรับคอกีฬาอย่างคุณไม่ควรพลาด
8xbet สโมสรกีฬาออนไลน์และคาสิโน
คาสิโนออนไลน์ 8xbet
ไฮไลท์ฟุตบอลตารางบอล
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผลบอลสดวันนี้
ฟุตบอลต่างประเทศ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอลสดฟรี
ดูบอลฟรี android tv รองรับทุกระบบ
ข่าวฟุตบอลไทย
ข่าวฟุตบอลล่าสุด
8xbet เว็บคาสิโนสด
บอลไทย ตารางแข่ง
Nuru Sports Club
ดูฟุตบอลออนไลน์
8xbet เว็บบาคาร่าออนไลน์
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
วันนี้ล่าสุด
Sunshine Sports
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
และกีฬาอื่นๆ
ผลบอลเมื่อคืน
8xbet เครดิต ฟรี
สารานุกรม
8xbet
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสด
แทง บอล ขั้น ต่ํา
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด ลา ลิ กา
บอลไทย
ตารางบอลล่าสุด
พรีเมียร์ลีก
ผลบอลผลบอลสด
โปรแกรม บอล
ข่าวการแข่งขันฟุตบอล
เว็บดูบอลออนไลน์ที่จะช่วยให้คุณ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูทีวีออนไลน์
8xbet คาสิโนบาคาร่า
ดูบอลสด
การคาดการณ์การแข่งขันอ
ได้เครดิตฟรี 100 บ
โปรแกรม ถ่ายทอด ฟุตบอล สด
อัปเดตข่าวฟุตบอล ล่าสุด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ฟุตบอลเชลซีถ่ายทอดสด
วิธีแทงบอลในเว็บ
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
แทง บอล ออนไลน์ ยัง ไง
อัตรา แทง บอล
พนัน บอล สด
รวมข่าวฟุตบอล ผลบอล
ผลบอลสด7m888
8xbet การพนันออนไลน์
ข่าวกีฬา
ผลบอลสด
8xbet คาสิโน มีอะไรบ้าง
ฟุตบอลทีมชาติไทย
ตาราง ฟุตบอล ทุก ลีก
แทง บอล คือ อะไร
ตาราง คะแนน พรีเมียร์ ลีก
โปรแกรมถ่ายทอดสด
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา
บอล พรีเมียร์ ลีก
คะแนน บอล สด
ผลฟุตบอล
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
ข่าวกีฬาออนไลน์
ไฮไลท์ฟุตบอล
Sports Around Thai
8xbet เครดิตฟรี50 แทง บอล
ไฮไลท์ฟุตบอล
สล็อตออนไลน์
กีฬาต่างประเทศ ผลบอล
เดิมพันแมนเชสเตอร์ซิตี้
ผลบอลสด888
8xbet คาสิโนออนไลน์เว็บตรง
ไฮ ไล ท์ แมน ยู ล่าสุด
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด
เว็บไซต์เดิมพันกีฬาที่ดีที่สุด
ดูบอลออนไลน์
เดิมพันกับ 8xbet
วิเคราะห์บอล
8xbet
8xbet คาสิโนออนไลน์ที่ดีที่สุดในเมืองไทย คา
ข่าวกีฬาวันนี้ ล่าสุด
ดูฟุตบอลออนไลน์
ดูบอลสดไทย
8xbet สล็อตแมชชีน
พนัน บอล สด
ข่าวบอลพรีเมียร์ลีก
แม็กกี้ สปอร์ต
8xbet
ข่าวกีฬา ล่าสุด
4U Sports Thai
8xbet คาสิโนพรีเมียม
ข่าวกีฬาล่าสุด
ผลบอลสด888 บอลพรุ่งนี้
เกมสล็อต 8xbet
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผล บอล สด 365
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet
กีฬาแห่งประเทศไทย
8xbet
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ข่าวกีฬาไทย 24
สล็อตออนไลน์เว็บตรงไม่ผ่านเอเย่นต์ PG SLOT99
ผล บอล สด sbobet
เว็บโป๊กเกอร์ออนไลน์ ที่ pokerthai99
ผลบอลสด
ฟุตบอลไทยวันนี้ช่องไหน
อัตรา แทง บอล วิเคราะห์บอล
รายการ บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ทีเด็ดบอลวันนี้ 4 คู่ผลบอลสด
ตารางบอลวันนี้ ทุกลีก ภาษาไทย
ดูวิเคราะห์บอลวันนี้
ไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสดไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสด ช่อง ไหน
โปรแกรม พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ถ่ายทอด สด
เช็ค ผล บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ
888 ผล บอล ผล บอล สด