Тунева: Во воени конфликти треба да бидеме внимателни кога ги следиме социјалните мрежи

Објавено на 17 мај, 2022 во 18:50

Во војни и во конфликти, користењето дезинформации е уште една тактика – тогаш не војуваат само борците на терен, туку војуваат и граѓани и институции кои ја „пласираат својата вистина“ и со тоа сметаат дека ги кажале нештата такви какви што се. Меѓутоа, граѓаните секогаш треба да бидат скептични, незaвисно од каде доаѓаат тие информации, вели во интервју за „Вистиномер“ Марина Тунева, извршен директор на Советот за етика во медиумите. Според неа, еден од помоќните начини за препознавање дезинформации е скептичното и критично пристапување кон одредена содржина, да се види од каде потекнува, кој ја објавува, дали е тоа кредибилен професионален медиум или пак медиум за кој се слуша првпат

Пишува: Соња Рилковска

Откако започна руската инвазија врз Украина, во земјава е забележително ширењето на дезинформациите, пропагандата, говорот на омраза. На што се должи тоа?

Појавата на дезинформации не е нешто ново, се очекуваше да продолжат кампањите со дезинформации, шпекулации, пропагандно информирање. Ваквите појави се случуваат од причина што граѓаните веруваат во своите извори на информации, особено во она што се пласира на социјалните мрежи. Кога исклучиво се следи својот извор на информации и не се прави обид да се размисли во однос на вистината преку консумација на различни извори на информации, имаме такви последици и тоа води кон натамошно ширење на дезинформациите. Тоа е навистина штетна појава и граѓаните треба да бидат внимателни, особено при консумацијата на содржините на социјалните мрежи, кои носат проблеми и последици. Во војни, во конфликти, користењето дезинформации е уште една тактика, не војуваат само борците кои што се на терен, туку војуваат и граѓани и институции кои ја „пласираат својата вистина“ и со тоа сметаат дека ги кажале нештата такви какви што се, меѓутоа граѓаните секогаш треба да бидат скептични, независно од каде доаѓаат тие информации.

Што може Советот за етика во медиумите да направи на ова поле?

Советот за етика во медиумите е медиумско саморегулаторно тело, кое врз основа на добиените жалби од граѓаните во однос на случаите на непрофесионално и неетичко информирање, одлучува дали е нарушен Кодексот на новинарите, односно етичката рамка, или стандардите на професијата. Помагаме со тоа што апелираме до граѓаните сè што сметаат дека е сомнителна содржина да го пријават, а потоа тој случај да се разгледа од страна на Комисијата за жалби при СЕММ. Постојано апелираме да се поднесуваат претставки, да се реагира на она што значи еднострано информирање, сензационалистичко информирање, мешање на факти и мислењa, информирање кое значи избегнување на вистината итн. Доволно е граѓаните да се посомневаат дека нешто не е во ред со текстот во некој медиум и да пријават кај нас, a тоа може да го направи секое полнолетно лице во државата.

Забележавме многу лажни, стари фотографии и видеа кои не соодветствуваат со содржината, односно не се во корелација со војната во Украина, откривме дека во некои објави се споделуваат и видеа од видео игри, клипови од филмови и сл. Колку ова придонесува да се шират дезинформациите?

Сето тоа е дел од кампањите за дезинформации, пропагандно известување и шпекулативно информирање. И светски медиуми јавуваат за такви обиди кога се искористувале и елементи од видео игри, монтажи, па дури и кога се комбинирала содржината со визуелизација за да се постигнат некакви ефекти. Јас мислам тука најголема улога имаат професионалните кредибилни медиуми, кои можат да помогнат да се претстави вистината. Не е лесно секогаш да се дојде до вистината, особено во вакви услови, тешко е и за новинарите и за медиумските работници да ја завршат својата работа, во постојан наплив од дезинформации кои доаѓаат од различни страни, меѓутоа секој оној кој работи професионално, го има стремежот да дојде до вистината и да ги пронајде вистинските извори на информации. Еден од начините за препознавање на шпекулативното и пропагандното информирање е кога изворот на информацијата е сомнителен. Доволно е да се направи едно мало истражување и да се види од каде се преземени информациите, дали тој извор е кредибилен, релевантен. Дали воопшто има квалификации да зборува во однос на одредена тема и на тој начин полека да се дојде до вистината. Постојат и бројни алатки кои новинарите веќе ги користат во својата работа за да се открие дали одредена содржина е монтажа, фабрикувана, монтирана или злоупотребена. Професионалните новинари треба да помогнат во разобличувањето на дезинформациите и фабрикуваните содржини.

Откако започна војната во Украина отворени се и нови портали без импресум, без потпишани автори на текстови, блогови, фејсбук групи, кои шират говор на омраза, страв, паника и пропаганда. Со какви цели се отвораат и имате ли сознанија колку публиката им верува, со оглед на тоа што нивната виралност е преголема?

Отворањето на Фејсбук групи, портали, некакви канали на социјалните мрежи за да се шират таков тип на информации не е нешто ново. Ние знаеме дека кај нас се случувале и ќе продолжат да се случуваат такви работи, тоа е и причина и последица за поларизацијата во општеството. Кога граѓаните се поделени по различни основи многу е веројатно да се очекува дека ќе бидат поделени и во однос на овие теми и прашања. Меѓутоа техниките за препознавање на такви проблематични појави особено во оналјн светот се јасни, да се биде скептичен кон содржините што се пласираат таму, да се провери, да се спореди, да се види од каде е преземена содржината. Ако знаат граѓаните дека тоа е техника која помага да се прави дистинкција меѓу добар и лош извор на информации, условно кажано, тогаш позабрзано ќе има ефекти и резултати. Медиумската писменост е процес кој не носи резултати преку ноќ, меѓутоа најдобро можеме да си помогнеме самите себеси. Развивањето на критички вештини ќе ги научат луѓето да се „хранат“ од вистинските извори и на тој начин да ги создаваат своите перцепции и размислувања. Во принцип, затворањето медиуми и извори на информации не е решение, бидејќи се случувало и професионални медиуми со интегритет, во содржините кои што ги пласираат да имаат елементи на сензационализам, еднострано информирање, непроверена информација итн.

Дали Советот за етика во медиумите добива жалби и поплаки за дезинформации објавени во медиумите, конкретно кои се однесуваат на руско-украинската криза?

Имаме укажување од страна на граѓаните за различни појави, коишто се проблематични, но формално сè уште немаме добиено претставка. Ние секако ги охрабруваме граѓаните да поднесуваат претставки, бидејќи тоа е примарниот начин според кој функционираме. По добиена претставка заседава Комисијата за жалби, одлучува и проценува дали има прекршување на Кодексот. Најчестите реакции од страна на граѓаните се однесуваат на еднострано информирање, сомнителни извори, сензационалистички текстови, вознемирувачки содржини. Тие особено реагираат во однос на визуелизацијата и прикажувањето на содржини кои ја вознемируваат публиката, особено малолетната публика и ранливите категории.

Според СЕММ, кои медиуми се најголемите прекршувачи на професионализмот и Кодексот на новинарите?

Граѓаните постојано укажуваат на прекршувања во онлајн медиумите. Сега немаме најнови истражувања, но во едно неодамнешно истражување кое СЕММ спроведено кон крајот на минатата година, разговаравме со колегите новинари, уредници во медиумите во однос на она што се случува на социјалните мрежи. Ние дискутиравме со членки на Регистарот на професионални онлајн медиуми и тие ни укажаа дека она што е најпроблематично кога ги објавуваат своите текстови на социјалните мрежи, истовремено дејствуваат таканаречени малициозни актери, кои пласираат невистинити содржини, пропагандни информации и со тоа предизвикуваат штета кон новинарските продукти. Кога ќе се најдете во еден таков простор каде што дејствуваат и такви малициозни актери, вашата работа се занемарува, се маргинализира. Јавноста тука не може лесно да препознае што е професионално, а што е непрофесионално, бидејќи тие што пласираат дезинформации и пропаганда користат манипулативни техники кои не можат лесно да се препознаат. Тие користат елементи од вистината, но ја „пакуваат“ на свој начин. Она што се случува на социјалните мрежи е навистина проблематично, се организираат тролови, фарми на тролови, кои создаваат таков тип на содржини и на тој начин се обидуваат да влијаат на граѓаните.

Честопати и самите велите дека има медиуми кои ги забораваат основните принципи на новинарството- непристрасност, објективност, етичност, професионалност, но свесни сме дека нема ред во интернет просторот, освен саморегулацијата. Дали таа е доволна?

Саморегулацијата е еден од најбезболните начини да се заштити и професијата и медиумот, а и публиката. Воведувањето рестриктивни мерки, ригорозни закони, регулативи, немаат корист на долг рок. Можеби ќе се создадат услови да се надополни законската рамка, меѓутоа што ако таа регулатива биде понатаму злоупотребена за една квалитетна информација да се нарече дека е дезинформација и да се ограничи слободата на изразување? Што ако некому во власта во институциите на системот му пречи начинот на кој критички известува еден медиум во однос на одредена тема – лесно може да ги замолкнат медиумите на тој начин. Оттука, во принцип сме за афирмација и поддршка на саморегулацијата. Точно е дека постојат медиуми во онлајн сферата коишто ги злоупотребуваат своите платформи за ширење дезинформации, говор на омраза, дискриминација по различни основи, но сметаме дека најважно е сите заеднички да работиме да се препознаат оние кои работат професионално и кои се тие кои ја злоупотребуваат моќта на јавно кажаниот збор. Тоа беше и причината за формирање на Регистарот на професионални онлајн медиуми.

Кој е вашиот совет до читателите, гледачите и сите оние кои се изложени на безброј непроверени информации објавени на интернет? Кому да веруваат?

Граѓаните сè повеќе се медиумски писмени, бидејќи се почесто има такви иницијативи. Се случуваат доста дебати, средби, дискусии, се прават новинарски продукти кои помагаат да се препознае невистината и непрофесионалноста во информирањето. Секако има еден добар дел од јавноста која не е дел од тие иницијативи. Како да им се помогне, кажавме, еден од помоќните начини за препознавање на дезинформации е скептичното и критично пристапување кон одредена содржина, да се види од каде потекнува, кој ја објавува… Дали ја објавува кредибилен професионален медиум или пак медиум за кој се слуша првпат. Доволно е да се просурфа малку и да се види каков е медиумот и какви информации објавува. Има уште еден проблем кој сакам да го потенцирам. Во медиумите сè почесто се слуша гласот на оние кои не се компетентни да зборуваат, па ќе се случи и колеги да ја злоупотребат својата професија со тоа што очекуваат од едно лице кое можеби има квалификации во некоја сфера да одговори на сите прашања, да зборува за политика, економија, воен конфликт, спорт итн. Тоа не е во ред, тие појави мора да се искоренуваат. Не може еден круг од десетина експерти кои постојано ги гледаме на малите екрани, да ги слушаме и да ги читаме, да ги толкуваат сите појави и тие да бидат креатори на јавното мислење. Новинарската професија подразбира многу повеќе од едноставно следење на настаните. Само со професионална работа, квалитетна, конзистентна, посветена работа, може да има напредок. Исцрпувачки е да се работи оваа професија кога има војни, конфликти, пандемија, меѓутоа оној кој е посветен на професијата никогаш нема да потфрли.

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.

8xbet คาสิโนออนไลน์888
8xbet
8xbet
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ข่าวฟุตบอล
8xbet บาคาร่า
8xbet เว็บพนันออนไลน์เว็บตรง
บอลไทย U23
แทง บอล เดี่ยว
ข่าวบอลอังกฤษ
การคาดการณ์การแข่งขัน
8xbet คาสิโนสด
คะแนน ผล บอล สด 888
พัทยาสปอร์ต
ข่าวกีฬาเขตร้อน
ผลบอลสดวันนี้
ดูบอลสด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ราคา บอล ภาษา ไทย
8xbet แจกเครดิตฟรี 1000บาท
ไทยล่าสุดฟุตบอลยุโรป
ดูบอลออนไลน์888
โปรแกรม ฟุตบอล ไทย วัน นี้
8xbet
888 ผล บอล สด ภาษา ไทย
8xbet-สล็อตแมชชีน
ถ่ายทอดสดฟุตบอลวันนี้
ดูการแข่งขันฟุตบอลออนไลน์
วันนี้ล่าสุดฟุตบอล
ดูบอลสด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
กษัตริย์สปอร์ต
เว็บข่าวกีฬา
ข่าวกีฬา ข่าวฟุตบอล
ดูบอลสด
ผล บอล ไทย 888
ฟุตบอลไทยล่าสุด
บอล วัน นี้ บ้าน ผล บอล
ผลบอลสดไทย
ผล บอล สด 888
อัปเดตข่าวบาดเจ็บ ล่าสุด
ผล บอล สด ตาราง คะแนน
ดูฟุตบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ผลการแข่งกัน
8xbet
ตาราง บอล สด ไทย
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสดวันนี้
8xbet
ข่าวกีฬาสดใหม่
Sport Live News
8xbet สล็อตออนไลน์
8xbet คาสิโนสด
meta789 สถานีข่าวกีฬาฟุตบอล
การเดิมพัน 8xbet
ผล บอล ไทย สด
8xbet
8xbet - หน้าแรกการเดิมพันออน
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอล ดูบอลสด
8xbet เข้าสู่ระบบ
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet คาสิโนสดไทย
8xbet
ดูบอลสด วันนี้ HD ครบทุกคู่
ข่าวกีฬาวันนี้
8xbet คาสิโนถูกกฎหมาย
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
คะแนนฟุตบอล และข่าวสาร
8xbet
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ฟุตบอล
บอลไทย U23
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก
TNS Thai Sport
ตก็สามารถดูบอลออนไลน์ได้ทันที.
8xbet
พนัน บอล สด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ตารางบอล
แพลตฟอร์มการเดิมพันชั้นนำของเอเชีย
ข่าวกีฬาวันนี้
เว็บไซต์รวมกีฬาและภูมิศาสตร์มนุษย์ของประเทศไทย
ฟุตบอลวันนี้ ถ่ายทอดสด
ผล บอล ไทย สด
โปรแกรม บอล ไทย u23
8xbet ออนไลน์
8xscore
ข่าวฟุตบอล
8xbet คาสิโนออนไลน์อันดับ1
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
บอล สด 888
8xbet
สกายสปอร์ต
การดำเนินชีวิตที่เทคโนโลยี
ดูบอลออนไลน์ ไม่กระตุก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
สำหรับคอกีฬาอย่างคุณไม่ควรพลาด
8xbet สโมสรกีฬาออนไลน์และคาสิโน
คาสิโนออนไลน์ 8xbet
ไฮไลท์ฟุตบอลตารางบอล
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผลบอลสดวันนี้
ฟุตบอลต่างประเทศ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอลสดฟรี
ดูบอลฟรี android tv รองรับทุกระบบ
ข่าวฟุตบอลไทย
ข่าวฟุตบอลล่าสุด
8xbet เว็บคาสิโนสด
บอลไทย ตารางแข่ง
Nuru Sports Club
ดูฟุตบอลออนไลน์
8xbet เว็บบาคาร่าออนไลน์
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
วันนี้ล่าสุด
Sunshine Sports
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
และกีฬาอื่นๆ
ผลบอลเมื่อคืน
8xbet เครดิต ฟรี
สารานุกรม
8xbet
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสด
แทง บอล ขั้น ต่ํา
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด ลา ลิ กา
บอลไทย
ตารางบอลล่าสุด
พรีเมียร์ลีก
ผลบอลผลบอลสด
โปรแกรม บอล
ข่าวการแข่งขันฟุตบอล
เว็บดูบอลออนไลน์ที่จะช่วยให้คุณ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูทีวีออนไลน์
8xbet คาสิโนบาคาร่า
ดูบอลสด
การคาดการณ์การแข่งขันอ
ได้เครดิตฟรี 100 บ
โปรแกรม ถ่ายทอด ฟุตบอล สด
อัปเดตข่าวฟุตบอล ล่าสุด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ฟุตบอลเชลซีถ่ายทอดสด
วิธีแทงบอลในเว็บ
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
แทง บอล ออนไลน์ ยัง ไง
อัตรา แทง บอล
พนัน บอล สด
รวมข่าวฟุตบอล ผลบอล
ผลบอลสด7m888
8xbet การพนันออนไลน์
ข่าวกีฬา
ผลบอลสด
8xbet คาสิโน มีอะไรบ้าง
ฟุตบอลทีมชาติไทย
ตาราง ฟุตบอล ทุก ลีก
แทง บอล คือ อะไร
ตาราง คะแนน พรีเมียร์ ลีก
โปรแกรมถ่ายทอดสด
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา
บอล พรีเมียร์ ลีก
คะแนน บอล สด
ผลฟุตบอล
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
ข่าวกีฬาออนไลน์
ไฮไลท์ฟุตบอล
Sports Around Thai
8xbet เครดิตฟรี50 แทง บอล
ไฮไลท์ฟุตบอล
สล็อตออนไลน์
กีฬาต่างประเทศ ผลบอล
เดิมพันแมนเชสเตอร์ซิตี้
ผลบอลสด888
8xbet คาสิโนออนไลน์เว็บตรง
ไฮ ไล ท์ แมน ยู ล่าสุด
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด
เว็บไซต์เดิมพันกีฬาที่ดีที่สุด
ดูบอลออนไลน์
เดิมพันกับ 8xbet
วิเคราะห์บอล
8xbet
8xbet คาสิโนออนไลน์ที่ดีที่สุดในเมืองไทย คา
ข่าวกีฬาวันนี้ ล่าสุด
ดูฟุตบอลออนไลน์
ดูบอลสดไทย
8xbet สล็อตแมชชีน
พนัน บอล สด
ข่าวบอลพรีเมียร์ลีก
แม็กกี้ สปอร์ต
8xbet
ข่าวกีฬา ล่าสุด
4U Sports Thai
8xbet คาสิโนพรีเมียม
ข่าวกีฬาล่าสุด
ผลบอลสด888 บอลพรุ่งนี้
เกมสล็อต 8xbet
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผล บอล สด 365
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet
กีฬาแห่งประเทศไทย
8xbet
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ข่าวกีฬาไทย 24
สล็อตออนไลน์เว็บตรงไม่ผ่านเอเย่นต์ PG SLOT99
ผล บอล สด sbobet
เว็บโป๊กเกอร์ออนไลน์ ที่ pokerthai99
ผลบอลสด
ฟุตบอลไทยวันนี้ช่องไหน
อัตรา แทง บอล วิเคราะห์บอล
รายการ บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ทีเด็ดบอลวันนี้ 4 คู่ผลบอลสด
ตารางบอลวันนี้ ทุกลีก ภาษาไทย
ดูวิเคราะห์บอลวันนี้
ไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสดไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสด ช่อง ไหน
โปรแกรม พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ถ่ายทอด สด
เช็ค ผล บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ
888 ผล บอล ผล บอล สด