17 март ден на Црвен Крст и крводарителстово: Во велес доделени признанија и благодарници на најхуманите граѓани

Објавено на 17 март, 2023 во 10:56

Со доделување на признанија на најхуманите граѓани, здруженија и институции коишто во изминатата година несебично дарувале од својата црвена течност  и придонеле за исполнување на локалниот и републичкиот план за крводарителство, вчера, велешкиот Црвен крст до одбележа 17-ти март, денот на Црвен Крст и крводарителството.

Во големата сала на Општина Велес, пред многубројните присутни граѓани, признание за 100 пати дарување на крв доби Јован Андреев којшто во изминатите години несебично ја подавал својата рака, дарувал крв и спасувал човечки животи. Порак него за 50 пати дарување крв признанија добија и Сашко Хаџи Арсов, Николче Несторов, Драге Станчевски, Даниела Петровска, Дарко Атанасовски, Илиевски Гоце, Ален Давчевски, Бојан Станчев, Сашо Новачев и Јово Стојков.

Исто така, во знак на благодарност за унапредувањето на крводарителството и значајниот приоритет при исполнување на локалниот и републичкиот план за крводарителство во 2022 година, благодарници добија: Здружение „Велес Бајкинг“,Основна организација на Црвен крст Градско, ССОУ „Коле Неделковски“ и Горан Богоевски.

За време на настанот свое обраќање имаше и претседателката на Црвен крст Велес, д-р Кевица Шопова Клифова, којашто напомена дека за нивната организација крводарителството претставува врвен приоритет.

– Крводарителството е темел на здравствениот систем. Крвта е незаменлив лек, секојдневно потребен за да се спасат многу животи и за нашата организација тоа претставува врвен приоритет, додаде Шопова Клифова.

Додека, градоначалникот на Општина Велес, Марко Колев,  во своето обраќање рече дека хуманоста е една од најплеменитите човечки особини.

-Она што за нас е малку, за некого е многу. Како крводарител ќе кажам дека чувството да се биде хуман човек и крводарител е посебно и возвишено, бидејќи дарувањето крв е дарување на дел од себе, додаде Колев.

Свеченоста веше збогатена со две кореографии од членовите на балетското студио „Анабела“  како и два видео спотови изработени од страна на волонтерите на Клубот на млади при велешкиот Црвен крст.

Стефани Манева

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.