Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

gdМарија (24), Дарко (23) и Игор (24) добија личен, интимен простор да го организираат денот според сопствените желби и интереси. Тие се поранешни штитетници на Специјалниот Завод во Демир Капија, а сега се сместени во мал групен дом кој денеска беше отворен во демиркапиското село Корешница. Со нив во домот ќе бидат четворица негователи, подржани од стручни  лица од Заводот кои ќе им пружат 24 часовна грижа на корисниците за да се вклучат во општеството.

 

Добредојде на корисниците на домот денеска им посакаа министерката за труд и социјална политика Мила Царовска,  градоначалникот на Општина Демир Капија Лазе Петров и в.д. директорката на Специјалниот завод Демир Капија Александра Велковска.

„Деинституционализацијата ги отвора нашите заедници кон лицата кои неправедно беа изолирани со децении. Кога живеете во голема институција, не избирате како ќе го поминете денот, што ќе јадете, немате сопствено катче, целосно сте отсечен, дури и физички, од заедницата... Живеењето со поддршка е современа социјална услуга што овозможува корисниците да живеат во средина налик на семејната, да управуваат со своите животи и да учествуваат во заедницата и токму тоа го овозможуваме во малите групни домови“, рече министерката Царовска.

Царовска истакна дека новиот Закон за социјалната заштита дава можност за развивање и финасирање на социјални услуги на локално ниво во кои се очекува активна вклученост од локалнитесамоуправи и граѓанските организации.

Градоначалникот Лазе Петров истакна дека Општина Демир Капија го обезбеди објектот во којшто е сместен домот, и истиот беше реконструиран со средства на Министерството за труд и социјална политика.

„Соработката помеѓу локалната самоуправа и Министерството за труд и социјална политика е вистинскиот начин да се обезбедат социјални услуги во заедницата. Општина Демир Капија ќе продолжи да ја поддржува трансформацијата на Специјалниот завод во современ давател на социјални услуги, со кои ќе се грижиме не само за корисниците на Заводот, туку и за потребите на нашите сограѓани“, изјави Петров.

В.д. директорката на Специјалниот завод Демир Капија Александра Велковска истакна дека деинституционализацијата овозможува поквалитетно живеење за корисниците, но и подобри услови за работа на вработените.

„Во минатото, колегите се плашеа дека овој процес води до губење на работните места. Лани беше тешко да ги убедите вработените да преминат од Заводот во групните домови, но отпорот повеќе го немаме и за работа во Корешница ни се пријавија доброволно неколку лица од Заводот“, изјави Велковска.

После домовите во Неготино, с. Тимјаник и во Скопје, групниот дом во Корешница е четвртиот што обезбедува современа грижа во заедницата за лицата со интелектуална попреченост од Заводот во Демир Капија. До крајот на август ќе биде отворен уште еден групен дом за четири лица од демиркапискиот завод во Скопје, во соработка со Сојузот на специјални рехабилитатори и едукатори и Град Скопје.

Министерството за труд и социјална политика продолжува посветено да ја спроведува Националната стратегија за деинституционализација „Тимјаник“ (2018-2027) усвоена од Владата. Досега повеќе од една третина од корисниците местени во установите се веќе преселени во алтернативни форми на згрижување. Нашата цел е до крајот на годината, ниту едно дете под 18 години повеќе да не живее во институција, додека во следните три до четири години, сите возрасни корисници да се преселат од институциите во заедницата./А.Д

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Општина Велес ја известува јавноста дека, започнувајќи од понеделник, 24 февруари 2020 година, Друштвото за производство, промет и услуги „Стентон Градба” ДОО с. Долно Оризари – Битола, врз основа на склучен Договор со Јавно претпријатие за државни патишта, ќе започне со изведба на градежни активности на местото викано „Цуцка”, во близина на манастирите Св. Ана и Св Димитрија.

За време на градежните работи за санација на свлечиштето (одронот) на регионалниот пат Велес – Градско (транзитен дел низ Велес), сообраќајот ќе биде времено изменет.

Општина Велес апелира до учесниците во сообраќајот, како и до сите жители кои гравитираат кон овој дел од градот, за внимателно управување со моторните возила и движење на пешаците и почитување на поставената вертикална сигнализација (сообраќајни знаци и дополнителни информативни табли).

Со почит,

Општина Велес

Rontis oglas 2

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет во Велес има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство ( предност имаат кандидати со работно искуство со машини )

Локација : Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  hrmk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 06/03/2020 година .

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет во Велес има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство ( предност имаат кандидати со работно искуство со машини )

Локација : Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  hrmk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 25/02/2020 година .

 
   
   
   
   

Најново