(Фото и видео) За една година во Велес платени 630.764 евра за ученички превоз, средношколскиoт интернат e полупразeн

Објавено на 28 април, 2024 во 10:40

Автор: Убавка Јаневска

Минатата година, стручното училиште „Коле Неделковски“, на автопревозник  му исплатило 241.816 евра. Гимназијата „Кочо Рацин“ платила 142.143 евра, додека 1.200 евра помалку платило за ученички превоз, средното стручно  училиште „Димитрија Чуповски“ и 102.484 евра економското „Јовче Тесличков“.

Четирите средни училишта во Велес, за ученички превоз во 2023 година платиле вкупно 630.764 евра. Со овие пари можат да се изградат речиси две нови училишни спортски сали во градот.

Еден ваков спортски објект од истоимениот национален проект на Министерството за образование чини 390.243 евра. И парите за ученички превоз се обезбедуваат од буџетот на МОН и се префрлаат на општината, исто како и финансирањето на средношколскиот интернат, во кој треба да се сместуваат ученици со постојани места на живеење над 25 километри од училиштата до кои има организирано јавен превоз или нема јавен превоз до нивниот дом, ако е оддалечен најмалку 10 километри од училиштето.

Бројот на оваа категорија ученици во велешките средни училишта не е мал. Тие средношколци што ги исполнуваат условите, наместо да се сместат во велешкиот средношколски интернат „Лазар Лазаревски“, во кој има 113 слободни места, одлучиле да патуваат и повеќе од еден час во еден правец, од домот до училиштето. Државата го плаќа превозот додека интернатот работи со преполовен капацитет.

700 ДЕНАРИ ПО УЧЕНИК ЗА ПРЕВОЗ

На пример, 700 денари по ученик од училиште до населено место, дневно, во два правци, кое од Велес е оддалечено само 14 километри во еден или во двата правци, вкупно 28 километри.

Дел од директорите на велешките средни училишта тврдат дека цената е превисока, и покрај тоа што редовно, месечно, ги плаќаат фактурите на автопревозниците. Според нивните пресметки, доколку реално се проценат потребите на точниот број корисници што треба секојдневно да патуваат наспроти учениците што ги исполнуваат условите да бидат сместени во средношколски дом, тогаш трошоците ќе бидат далеку помали.

Особено од категоријата ученици што живеат на оддалеченост од 25 до 60 км во населените места на територијата на општината. Тие ги исполнуваат условите за сместување во средношколскиот дом. Тогаш парите што сега завршуваат кај автопревозниците ќе можат да се пренаменат за промена на линолеумски подови и врати во училниците, за смена на покриви на училишни објекти, како и приоритети за осовременување на наставата, објаснуваат директорите.

Фото: Средношколки сместени во ОСД „Лазар Лазаревски“

Но, со нив не се согласуваат родителите. Тие се правдаат дека на своите деца не можеле да им дадат пари за џепарлак. Тоа било единствената пречка за сместување и престој во велешкиот средношколски дом, иако знаат дека  државата го плаќа  месечниот престој за храна, за легло и за греење.

Сепак, дел од нив, на медиумите им јавуваат дека се незадоволни и од автопревозниците затоа што во автобусите за нивните деца секогаш немало обезбедено седишта.

„Релацијата не е кратка, а моите деца кажуваат дека седеле на дрвени столчиња, исти како што баба ми користеше за седење пред куќа или на улица, тврди родител.

„Ми раскажаа дека во автобусот биле ставани да седат на гајби за пиво. Гајбите ги ределе, биле  превртени и на нив седеле децата. Јас им реков дека мора да се фотографираат, за да докажеме дека тоа е вистина, објаснува друг родител.

Фото: Д-р Македонка Виларова

Ваквите тврдења не ги потврди, ниту ги отфрли д-р Македонка Виларова, советничка и општинска просветна инспекторка на Општина Велес. Д-р Виларова, за Јасно.мк, рече дека ги спроведувала планираните редовни инспекциски надзори, како и вонредните, кога постапила по поднесени барања од странки.

РОДИТЕЛИ ОБВИНУВААТ ДЕКА ДЕЦАТА ИМ СЕДАТ И НА ГАЈБИ ВО АВТОБУСИТЕ

Тогаш кај одредени автопревозници, кои возат на вкупно 120 општински релации, открила дека превезуваат ученици за кои нема обезбедено седиште.

„Со оглед на фактот дека во потпишаните договори меѓу училиштата и автопревозните фирми задолжително стои дека превозникот е обврзан да обезбеди седиште за секој ученик во возилото, со кое врши превоз на ученици, тоа значи дека во возилата треба да има доволен број места за сите ученици што патуваат со нив.

Точно е дека имаше случаи кога таа обврска не беше испочитувана од страна на одредени превозници и во моментот на надзор, возачите даваа нелогични објаснувања за ваквата неправилност, која претставува значителна опасност и загрозување на безбедноста на учениците што се превезуваат, но со моја итна интервенција и укажување кон превозниците, секако и со заедничка соработка со училиштата, се отстрануваше таквата неправилност со укажување таа да не се повтори, соопшти д-р Виларова.

Инспекторката за откриените неправилности при вршење превоз на ученици редовно ги известувала општинските училишта, како субјекти на надзорот, со цел да преземат мерки и да ги отстранат констатираните неправилности. Освен до училиштата и до директорите, исто така испраќала редовни информации и до службите и до градоначалникот на Велес.

Правото на користење на бесплатен ученички превоз е регулирано во Закон за средно образование. Во член 41 став 1 пишува дека „ученикот има право на бесплатен превоз до училиштето ако е со статус на редовен ученик во јавно средно училиште и ако ученикот не се смести во ученички дом, додека, пак, во став 4 „ученикот кој користи сместување и исхрана во ученички дом не се организира бесплатен превоз до дома за време на викендите, освен за учениците со посебни образовни потреби“.

Фото: ОСД „Лазар Лазаревски“ Велес

Вака формулираниот став 4, во последните години му создава проблеми во работата на велешкиот јавен ученички дом „Лазар Лазаревски“. Средношколскиот дом работи со 50 отсто пополнет капацитет од вкупно 221 легло и до крајот на минатата година со партиципација од државата во висина од 7.500 денари по сместен ученик.

Фото: Марјанчо Јорданов

„До јануари 2024 години ни беше екстремно тешко за да ги покриеме трошоците што ги создаваше еден ученик сместен во домот. Од годинава, државата ни ја зголеми партиципацијата на 11 илјади денари по ученик, со што ги подобри условите за поквалитетно живеење. Сепак, со 50 отсто пополнет капацитет е тешко да се излезе на крај, односно да се обезбеди квалитетен престој за учениците, вели Марјанчо Јорданов, директор на ОУСД  „Лазар Лазаревски“.

Од државниот буџет, месечно на сметката на овој средношколски дом за 10 месеци се префрлаат 1.298.000 денари или 21.105 евра за потребите од сместување на средношколците. Домот добива и дополнителни 20 отсто или околу 248.000 денари за обезбедување нафта, електрична енергија и вода.

Фото: ОСД „Лазар Лазаревски“ Велес

Од овие финансиски средства, плата треба да земат вкупно 11 вработени лица. За преостанатите два месеца, јули и август, кога домот не нуди услуги за сместување ученици, самостојно обезбедува финансиски средства за одржување и за плата на вработените. Тогаш во домот се сместуваат учесници на општински или меѓународни манифестации. Ако нема манифестации, како во време на пандемијата со корона, вработените остануваат без плата.

ПРАЗНИ ЛЕГЛА ВО УЧЕНИЧКИТЕ ДОМОВИ

Затоа, директорот Јорданов, како единствена можност за опстанок, гледа во промената на подзаконските акти, кои ќе овозможат повисока категоризација на зградата на домот и нудење букинг, од што би се генерирале средства за стабилно финансиско работење.

 Од 2018 година наваму, во средношколскиот дом постојано има празни легла. Сто и тринаесетте во оваа учебна година делумно се резултат и на стихијното отворање стручни паралелки од истите образовни профили, како во велешките средни училишта и во помалите градови на вардарскиот регион. Мал е и бројот на ученици што учат во велешките средни училишта, а живеат во општините Гевгелија, Валандово, Дојран, Демир Капија, Кавадарци и Свети Николе.

Исто како и неговите колеги, така и Марјанчо Јорданов, преку националното Здружение на директори на ученички и студентски домови, бара ставот 4 од членот 41 од Законот за средно образование да се додаде во член 2 од Правилникот за начинот и постапката за прием на ученици во јавните ученички домови.

Фото: ОУД „Лазар Лазаревски“ Велес

Поточно, учениците прво да конкурираат за сместување во државните домови и по пополнување на капацитетите, тие што нема да обезбедат легло, да го остварат правото на платен ученички превоз, доколку имаат постојано место на живеење оддалечено најмалку 25 км од училиштето и постои организиран јавен превоз или се запишани во средно училиште што е оддалечено најмалку 10 км од нивниот дом и нема организиран јавен превоз.

Текстот е превземен од Јасно.мк

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.

8xbet คาสิโนออนไลน์888
8xbet
8xbet
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ข่าวฟุตบอล
8xbet บาคาร่า
8xbet เว็บพนันออนไลน์เว็บตรง
บอลไทย U23
แทง บอล เดี่ยว
ข่าวบอลอังกฤษ
การคาดการณ์การแข่งขัน
8xbet คาสิโนสด
คะแนน ผล บอล สด 888
พัทยาสปอร์ต
ข่าวกีฬาเขตร้อน
ผลบอลสดวันนี้
ดูบอลสด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ราคา บอล ภาษา ไทย
8xbet แจกเครดิตฟรี 1000บาท
ไทยล่าสุดฟุตบอลยุโรป
ดูบอลออนไลน์888
โปรแกรม ฟุตบอล ไทย วัน นี้
8xbet
888 ผล บอล สด ภาษา ไทย
8xbet-สล็อตแมชชีน
ถ่ายทอดสดฟุตบอลวันนี้
ดูการแข่งขันฟุตบอลออนไลน์
วันนี้ล่าสุดฟุตบอล
ดูบอลสด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
กษัตริย์สปอร์ต
เว็บข่าวกีฬา
ข่าวกีฬา ข่าวฟุตบอล
ดูบอลสด
ผล บอล ไทย 888
ฟุตบอลไทยล่าสุด
บอล วัน นี้ บ้าน ผล บอล
ผลบอลสดไทย
ผล บอล สด 888
อัปเดตข่าวบาดเจ็บ ล่าสุด
ผล บอล สด ตาราง คะแนน
ดูฟุตบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ผลการแข่งกัน
8xbet
ตาราง บอล สด ไทย
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสดวันนี้
8xbet
ข่าวกีฬาสดใหม่
Sport Live News
8xbet สล็อตออนไลน์
8xbet คาสิโนสด
meta789 สถานีข่าวกีฬาฟุตบอล
การเดิมพัน 8xbet
ผล บอล ไทย สด
8xbet
8xbet - หน้าแรกการเดิมพันออน
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอล ดูบอลสด
8xbet เข้าสู่ระบบ
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet คาสิโนสดไทย
8xbet
ดูบอลสด วันนี้ HD ครบทุกคู่
ข่าวกีฬาวันนี้
8xbet คาสิโนถูกกฎหมาย
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
คะแนนฟุตบอล และข่าวสาร
8xbet
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ฟุตบอล
บอลไทย U23
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก
TNS Thai Sport
ตก็สามารถดูบอลออนไลน์ได้ทันที.
8xbet
พนัน บอล สด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ตารางบอล
แพลตฟอร์มการเดิมพันชั้นนำของเอเชีย
ข่าวกีฬาวันนี้
เว็บไซต์รวมกีฬาและภูมิศาสตร์มนุษย์ของประเทศไทย
ฟุตบอลวันนี้ ถ่ายทอดสด
ผล บอล ไทย สด
โปรแกรม บอล ไทย u23
8xbet ออนไลน์
8xscore
ข่าวฟุตบอล
8xbet คาสิโนออนไลน์อันดับ1
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
บอล สด 888
8xbet
สกายสปอร์ต
การดำเนินชีวิตที่เทคโนโลยี
ดูบอลออนไลน์ ไม่กระตุก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
สำหรับคอกีฬาอย่างคุณไม่ควรพลาด
8xbet สโมสรกีฬาออนไลน์และคาสิโน
คาสิโนออนไลน์ 8xbet
ไฮไลท์ฟุตบอลตารางบอล
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผลบอลสดวันนี้
ฟุตบอลต่างประเทศ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอลสดฟรี
ดูบอลฟรี android tv รองรับทุกระบบ
ข่าวฟุตบอลไทย
ข่าวฟุตบอลล่าสุด
8xbet เว็บคาสิโนสด
บอลไทย ตารางแข่ง
Nuru Sports Club
ดูฟุตบอลออนไลน์
8xbet เว็บบาคาร่าออนไลน์
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
วันนี้ล่าสุด
Sunshine Sports
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
และกีฬาอื่นๆ
ผลบอลเมื่อคืน
8xbet เครดิต ฟรี
สารานุกรม
8xbet
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสด
แทง บอล ขั้น ต่ํา
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด ลา ลิ กา
บอลไทย
ตารางบอลล่าสุด
พรีเมียร์ลีก
ผลบอลผลบอลสด
โปรแกรม บอล
ข่าวการแข่งขันฟุตบอล
เว็บดูบอลออนไลน์ที่จะช่วยให้คุณ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูทีวีออนไลน์
8xbet คาสิโนบาคาร่า
ดูบอลสด
การคาดการณ์การแข่งขันอ
ได้เครดิตฟรี 100 บ
โปรแกรม ถ่ายทอด ฟุตบอล สด
อัปเดตข่าวฟุตบอล ล่าสุด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ฟุตบอลเชลซีถ่ายทอดสด
วิธีแทงบอลในเว็บ
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
แทง บอล ออนไลน์ ยัง ไง
อัตรา แทง บอล
พนัน บอล สด
รวมข่าวฟุตบอล ผลบอล
ผลบอลสด7m888
8xbet การพนันออนไลน์
ข่าวกีฬา
ผลบอลสด
8xbet คาสิโน มีอะไรบ้าง
ฟุตบอลทีมชาติไทย
ตาราง ฟุตบอล ทุก ลีก
แทง บอล คือ อะไร
ตาราง คะแนน พรีเมียร์ ลีก
โปรแกรมถ่ายทอดสด
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา
บอล พรีเมียร์ ลีก
คะแนน บอล สด
ผลฟุตบอล
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
ข่าวกีฬาออนไลน์
ไฮไลท์ฟุตบอล
Sports Around Thai
8xbet เครดิตฟรี50 แทง บอล
ไฮไลท์ฟุตบอล
สล็อตออนไลน์
กีฬาต่างประเทศ ผลบอล
เดิมพันแมนเชสเตอร์ซิตี้
ผลบอลสด888
8xbet คาสิโนออนไลน์เว็บตรง
ไฮ ไล ท์ แมน ยู ล่าสุด
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด
เว็บไซต์เดิมพันกีฬาที่ดีที่สุด
ดูบอลออนไลน์
เดิมพันกับ 8xbet
วิเคราะห์บอล
8xbet
8xbet คาสิโนออนไลน์ที่ดีที่สุดในเมืองไทย คา
ข่าวกีฬาวันนี้ ล่าสุด
ดูฟุตบอลออนไลน์
ดูบอลสดไทย
8xbet สล็อตแมชชีน
พนัน บอล สด
ข่าวบอลพรีเมียร์ลีก
แม็กกี้ สปอร์ต
8xbet
ข่าวกีฬา ล่าสุด
4U Sports Thai
8xbet คาสิโนพรีเมียม
ข่าวกีฬาล่าสุด
ผลบอลสด888 บอลพรุ่งนี้
เกมสล็อต 8xbet
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผล บอล สด 365
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet
กีฬาแห่งประเทศไทย
8xbet
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ข่าวกีฬาไทย 24
สล็อตออนไลน์เว็บตรงไม่ผ่านเอเย่นต์ PG SLOT99
ผล บอล สด sbobet
เว็บโป๊กเกอร์ออนไลน์ ที่ pokerthai99
ผลบอลสด
ฟุตบอลไทยวันนี้ช่องไหน
อัตรา แทง บอล วิเคราะห์บอล
รายการ บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ทีเด็ดบอลวันนี้ 4 คู่ผลบอลสด
ตารางบอลวันนี้ ทุกลีก ภาษาไทย
ดูวิเคราะห์บอลวันนี้
ไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสดไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสด ช่อง ไหน
โปรแกรม พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ถ่ายทอด สด
เช็ค ผล บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ
888 ผล บอล ผล บอล สด