Гори борова шума кај охридските села Вапила и Сирула, изгаснати 26 пожари

Објавено на 10 август, 2022 во 09:34

Активен е пожарот кај охридските села Вапила и Сирула – гори борова и дабова шума и ниска вегетација, досега се опожарени околу 12 хектари површина, соопшти Центарот за управување со кризи (ЦУК). Интервенирано е со едно противпожарно возило на ТППЕ – Охрид со тројца пожарникари и три лица на ЈП „Национални шуми”, подружница „Галичица”.

Од утрово од 05,00 часот на терен се вкупно околу 50 луѓе. Пожарот гори на три страни и се прават напори за негово обиколување, но поради тешкиот терен гасењето оди отежнато.

Освен овој активен пожар во Охридско, 26 се изгаснати, соопшти утрово ЦУК за состојбата со пожарите во земјава во изминатите 24 часа.

Во изминатото деноноќие (9-10 август 2022) изгаснати се пожарите:

– Скопје Студеничани с. Пагаруша – горела сува трева и е интервенирано со едно противпожарно возило и тројца пожарникари од 12.40 до 13.45.

– Скопје Ѓорче Петров – с.Орман горела сува трева и е интервенирано со едно противпожарно возило и тројца пожарникари од 15.40 до 16.45.

– Куманово Табановце с.Речица – сува трева и заштитен багремов појас и е интервенирано со едно противпожарно возило и двајца пожарникари од 16.20 до 23:00 на површина од 50 хектари и е ликвидиран.

– Куманово – с.Ропалцеи с.Никуштак – горело стрниште и е интервенирано со едно противпожарно возило и тројца пожарникари од 21:50 до 23:10.

– Куманово – нас. Бедиње горела ниска вегетација и е интервенирано со едно противпожарно возило и тројца пожарникари 19:50 до 20:27.

– Куманово – ул. „Моша Пијаде”, горела станбена зграда и е интервенирано со едно противпожарно возило и пет пожарникари од 20:45 до 21:30.

– Битола – нас. Баир горело ѓубре и гуми и е интервенирано со едно противпожарно возило и двајца пожарникари 14:00 до 16:10.

– Битола – магистрален пат горела сува трева и ниска вегетација – ликвидиран.

-.Прилеп – Битола – Ресен, горело запалено ѓубре и е интервенирано со едно противпожарно возило и тројца пожарникари 20:40 до 21:35

– Демир Хисар – с.Журче – горела ниска вегетација и капини и е интервенирано со едно противпожарно возило и еден пожарникар 10:10 до 10:45 на површина од 0.2 хектари

– Прилеп – с.Житоше горела ниска вегетација и е интервенирано со едно противпожарно возило, тројца пожарникари 12:34 до 14:20.

– Тетово – с.Фалише горела ниска вегетација и е интервенирано со едно противпожарно возило и тројца пожарникари 13:50 до14:40.

– Тетово – Мала Речица горела ниска вегетација – едно противпожарно возило и тројца пожарникари 16:30 до 17:10

– Тетово – с. Боговиње горела ниска вегетација и е интервенирано со едно противпожарно возило и тројца пожарникари 16:15 до17:30

– Тетово – с.Орачше изгорена куќа и е интервенирано со едно противпожарно возило и тројца пожарникари 17:28 до 18:30.

-. Гостивар – с.Неготино горела нива со жито ниска, вегетација, дрва покрај нивите и е интервенирано со две ПП возила и пет пожарникари од 13:07 до 16:10.

– Кавадарци – поранешна „Јого Комерц”, горела ниска вегетација и е интервенирано со едно противпожарно возило и двајца пожарникари 06:20 до 08:00.

– Свети Николе – с.Пошириво, горела ниска вегетација и ѓубре и е интервенирано со едно противпожарно возило и тројца пожарникари 12:10 до 13:55.

– Штип – с.Аргулца, горела ниска вегетација и е интервенирано со едно противпожарно возило и тројца пожарникари.

– Струмица – с. Фурка – борова шума и ниско деградирана шума и е интервенирано со едно противпожарно возило и тројца пожарникари и двајца вработени во ЈП „Национални шуми” – подружница Кожув – 7.08.2022 од 9:30 на 9.08.2022 до 18.00, и е ликвидиран.

– Прилеп -Општина Долнени с.Дебреште горела сува трева и е интервенирано со едно противпожарно возило и шест пожарникари, едно теренско возило, четворица вработени од ЕЛС Долнени, двајца полицајци од ПС Ропотово и четири лица од месното население со два трактора, од 14.12 до 16.45 и е ликвидиран на површина од 4 хектари

-. Дебар – с.Могорче – горела депонија и е ликвидирен.

– Скопје – Гази Баба – горела трска и е интервенирано со едно противпожарно возило и четворица пожарникари 19:40 до 20:40.

– Скопје – Арачиново – горело ѓубре и е интервенирано со едно противпожарно возило и четворица пожарникари 21:40 до 23:05

– Скопје – Арачиново – горела сува трева и броило и е интервенирано со едно противпожарно возило и четворица пожарникари 22,25 до 23.55.

– Скопје – Шуто Оризари – горела сува трева и ѓубре и е интервенирано со едно противпожарно возило и двајца пожарникари 23:50 до 00:40 часот.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.