Инфлацијата во Германија достигна рекордно високо ниво

Објавено на 11 мај, 2022 во 10:40

Инфлацијата во Германија во април на годишна основа, според конечната проценка, забрза на 7,4% од 7,3% еден месец претходно. Ова се наведува во соопштението за печатот на Сојузниот завод за статистика на земјата (Дестатис).

Годишната стапка на раст на потрошувачките цени се претвори во рекорд за целата историја на набљудувањата на Дестатис. Нивото на индикаторот се совпадна со прогнозата на аналитичарите анкетирани од порталот DailyFX и прелиминарната проценка на Дестатис.

Инфлацијата достигна нов врв во март, незабележано од обединувањето на Германија, забележува Дестатис. Последен пат толку високи стапки на инфлација беа забележани есента 1981 година.

Цените на храната и безалкохолните пијалоци во Германија минатата година пораснале за 8% и за 3,3% на месечно ниво. Услугите се зголемија за 2,3% годишно и за 0,4% месечно. Цените на енергијата за станови се зголемија за 33,6% и се намалија за 1,6%, соодветно. Цените на облеката и обувките се зголемени за 3,4% годишно и 1,2% месечно.

Во април, на месечна основа, потрошувачките цени во Германија се зголемија за 0,8% од 2,5% во март, а бројките се совпаднаа и со проценките на експертите.

Истовремено, потрошувачките цени во земјава според стандардите на ЕУ (хармонизиран индекс на потрошувачки цени), според конечната проценка, го забрзаа растот на 7,8% на годишна основа од 7,6% еден месец претходно.

Во април тие пораснаа за 0,7% по 2,5% еден месец претходно. Показателите целосно се поклопија со прогнозите на аналитичарите и со прелиминарните проценки на статистиката.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.