Над 39.000 туристи ја посетиле Македонија во декември

Објавено на 14 февруари, 2022 во 13:44

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во декември 2021 година изнесува 39 222, од кои 53.0 % се домашни туристи, а 47.0 % се странски туристи. Бројот на ноќевањата во декември 2021 година изнесува 78 237, од кои 52.9 % се од домашните туристи, а 47.1 % од странските туристи.

Во периодот јануари – декември 2021 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 50.3 %, и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 16.9 %, а кај странските зголемувањето е за 148.7 %.

Во периодот јануари – декември 2021 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на ноќевањата е зголемен за 36.3 %, и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 13.7 %, а кај странските зголемувањето е за 165.1 %.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.