Во тек е процесот на намалување на цените за роаминг меѓу ЕУ и Западен Балкан

Објавено на 19 октомври, 2022 во 17:15

Преку низа амбициозни политички реформи во сите економии на Западен Балкан заедно со намалување на цените за роаминг помеѓу Европската Унија и регионот преку саморегулација и комерцијални договори на операторите, целта на процесот е директна корист за граѓаните на регионот и ЕУ, но и подобрувањето на деловното опкружување во Западен Балкан.
Мобилните оператори од Европската унија (ЕУ) и од Западен Балкан, како и претставници на Регионалниот совет за соработка (RCC) и Европската комисија (ЕК), се состанаа денеска за да разговараат за патоказот за намалување на цените за роаминг меѓу ЕУ и земјите од регионот, на состанокот што го организираше Европската комисија.

На учесниците на состанокот им се обратија европскиот комесар за соседска политика и проширување Оливер Вархеји, европскиот комесар за внатрешен пазар Тиери Бретон и генералниот секретар на Советот за регионална соработка Мајлинда Брегу, при што беше заклучено дека ќе продолжат да работа на чекори кои наскоро треба да доведат до почеток на намалување на цените на услугата за роаминг податоци меѓу ЕУ и Западен Балкан. Крајната цел е да се намалат цените за роаминг на приближно исто ниво на цени на национално ниво до 2027 година.

  • Ние во Советот за регионална соработка, Европската комисија, владите од Западен Балкан, мобилните оператори и регулаторните агенции заедно поминавме низ долг процес на намалување на цените на роаминг во Западен Балкан и по укинувањето на роамингот во регионот, што стапи на сила на 1 јули 2021 година, гледаме конкретни резултати. И покрај мерките за ограничување на патувањето, забележавме значително зголемување на сите показатели за користење на роаминг благодарение на режимот „роаминг како дома“, во врска со појдовни и дојдовни повици, СМС пораки и пренос на податоци. Ако се споредат првата и втората половина од 2021 година, односно периодот пред и по укинувањето на роамингот во Западен Балкан, се забележува раст на бројот на корисници на роаминг услуги во регионот за сто проценти, како и како зголемување на сообраќајот на податоци во роаминг и до 460 проценти – рече Брегу на средбата.

Корисниците во роаминг од Западен Балкан, додаде таа, оствариле вкупно 143 милиони минути појдовни повици во 2021 година, или околу двојно повеќе во споредба со 2019 година.

  • Минатата година повторно заедно почнавме интензивно да работиме со Европската комисија и мобилните оператори за намалување на цените за роаминг меѓу ЕУ и Западен Балкан во рамките на отворен, транспарентен, инклузивен консултативен процес кој ги вклучи сите актери и се надевам дека првите намалувања на цените за да се види роаминг веќе во летото 2023 година – рече Брега.

Преку низа амбициозни политички реформи во сите економии на Западен Балкан заедно со намалување на цените за роаминг помеѓу Европската Унија и регионот преку саморегулација и комерцијални договори на операторите, целта на процесот е директна корист за граѓаните на регионот и ЕУ, но и подобрувањето на деловното опкружување во Западен Балкан.

  • Точно е дека намалувањето на цените на роаминг меѓу Европската Унија и Западен Балкан е покомплексно од укинувањето на роамингот во регионот, но нашите влади го завршуваат својот дел од работата во овој процес и со тоа испраќаат многу јасна порака. за важноста што ја придаваат на подобрување на деловното опкружување. Дополнително, имате сигурен регионален партнер во Советот за регионална соработка, а денешното присуство на комесарот Вархеји и на комесарот Бретон уште еднаш ја потврдува политичката поддршка на Европската комисија за овој процес – заклучи Брега.

Советот за регионална соработка, Европската комисија и мобилните оператори од Европската унија и од Западен Балкан се состанаа неколку пати минатата и оваа година, со што се обезбеди одржливост и конзистентност на процесот и заеднички се справуваа со потребите и предизвиците. Советот за регионална соработка е решен да го направи процесот на консултации со мобилните оператори од ЕУ и од регионот уште поструктуиран во рамките на Советодавната и координативна група која треба да се формира наскоро, соопшти СРС.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.